МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

107. Писмо
Фабричној радници Станки К. која пита шта означавају
речи: Тебје Господи

При крају сваке молитвене јектеније свештеник позива народ, да се потпуно преда Господу Христу говорећи: “Сами себе и друг друга, и сав живот наш Христу Богу предајемо!” На то народ одговара: Теби, Господе!
То су речи врло значајне, и могу се применити на многе прилике у животу људском.
Кад имаш здравље и напредак у послу, уздигни срце своје и реци: благодарим – Теби, Господе!
Кад ти људи чине почасти и говоре похвале, реци у себи: то ја не заслужујем, то не припада мени но – Теби, Господе!
Када децу своју испраћаш у радњу или школу или на војску, благослови их с прага куће своје и реци: предајем их у старање – Теби, Господе!
Када те нападне завист људска и неверство пријатеља, не клони духом и не држи горчину у срцу своме, него реци: све ово предајем на суд и правду – Теби Господе!
Када пођеш за мртвачким ковчегом свог најмилијег, корачај храбар као кад носиш дар највећем Пријатељу, и реци: ову милу душу приносим на дар – Теби Господе!
Када се наднесу мутни облаци демонских кушања, и муке и болести, не очајавај него реци: за помоћ и милост обраћам се – Теби, Господе!
Кад ангел смрти стане покрај твоје постеље, не уплаши се – пријатељ је – него се опрости с овим светом и реци: душу моју покајану предајем у руке – Теби, Господе!

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro