МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

258. Писмо
Тежаку Миловану М.: О јефтиној књизи

Тебе буни оно што треба да те радује. Буни те, што је Свето Писмо тако јефтина књига, најјефтинија од свих књига! Па мислиш, да би ту спасоносну Књигу требало учинити скупом и ретком. Не знам, како си дошао на ту помисао, коју хришћански свет не би могао никако усвојити. Зар не видиш, да је у природи највише онога што је за живот најнеопходније. Ваздух и светлост и вода доступни су свима живим бићима бесплатно. А кад би се то троје плаћало, многима би живот био онемогућен. Или кад земља не би служила за постељу; кад људи, рецимо не би нигде могли наћи сна ни одмора до само у соби и у постељи – колико би њих угинуло без сна и одмора? Гле, и Спаситељ наш често се одмарао на трави и спавао на земљи. Или кад хлеб не би био најјефтинија храна од сваке друге хране – како би се толики народи могли исхранити?
Ето тако је и са речју Божијом. И реч Божија је свуда присутна и сваком доступна као ваздух и светлост и вода и хлеб и земља. И природа сва уствари је реч Божија у сликама, што је доступно свакоме ко хоће да мисли. Зашто би онда реч јеванђелска, реч живота, била ограничена, скупа и ретка? Зашто -кад је она потребнија људима више и од ваздуха и од светлости и од воде и од хлеба, као што је вечни живот потребнији од овог пролазног живота? Господ је рекао ученицима: идите по свему свијету и проповиједајте Јеванђеље сваком створењу (Мк. 16, 15). Нека, дакле, и Свето Писмо шири се по свему свету и нека буде доступно свакој твари Божијој. И не само нека би Свето Писмо било најјефтинија од свих других књига, књига непотребних и штетних, него нека би дао Бог да оно буде сасвим бесплатно, онако као што су највеће и најнужније стихије природе бесплатне. Погледај: оно што је луксуз и излишност, оно је најскупље. И сви отрови су скупи, прескупи. Питај у апотекама, и чућеш, како су отрови врло скупи. Тако је и с књигама. Верске књиге нехришћанских народа, као старих Египћана, Индијанаца и Персијанаца, биле су и јесу веома скупе књиге, и због тога маси људи недоступне. Свакако је то и по Божијем промислу, да се заблуда ограничи и не шири лако у народ. По Божијем је промислу такође, да Књига истине и живота буде свима отворена и доступна. Реч Божија да те просвети.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro