МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

291. Писмо
Православним братствима: О Божићу

Сва православна братства српска поздрављамо са: Христос се роди!
И сва православна братства бугарска поздрављамо са: Христос се роди!
И сва православна братства грчка поздрављамо са: Христос се роди!
И сва православна братства румунска поздрављамо са: Христос се роди!
Оци наши, неписмени сељаци, који се у Орашцу договорише дићи Устанак за ослобођење робља, мислили су шире и племенитије од својих писмених потомака. Они су мислили на Устанак и Ослобођење целог хришћанског Балкана а не само своје покрајине. Они су у души својој носили осећај братства целог потиштеног Балкана. Исто је тако мислила и осећала и грчка “Хришћанска Хетерија”. Мученички и витешки оци наши сељаци часно учинише све што могоше, па се у вечни покој преселише. Потомци њихови стеснише срце и сузише план. Место општег Балканског братства они се ограничише на племена и покрајине. И оградише своје државне баштине јаким оградама, па се кроз ограде почеше свађати, док од свађе не пређоше на крваву тучу. И Каин ликоваше, гледајући како се његово дело понавља. И странци ликоваху, и обраћаху крв Балканске браће себи у злато. То је историја Балкана за сто и неколико година.
Али Балканска браћа почињу се у наше време трезнити и враћати мислима и осећајима и плановима својих отаца, сељачких устаника.
Зато ми и поздрављамо радосно сву православну браћу на Балкану са: Христос се роди! Нека је благословено Братство свих Балканских братстава.
Мир земљи Балканској, и добра воља међу Балканцима!

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro