МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

279. Писмо
Монаху Сави: О мучеништву

Ти би желео у Русију, да би крвници Хришћанства и тебе убили. Та жеља те не оставља ни дан ни ноћ. Предај се вољи Божијој, и успокој се. Бог је чуо твоју жељу, и Он ће водити рачуна о њој. Ако ти не пошаље мучеништво у онаквом облику како ти то замишљаш, послаће ти у другом. И већ ти је послао. Ти већ себе мучиш саосећањем мука светих мученика хришћанских у Русији. Припремај срце своје и за друге муке, да можеш увек рећи као Псалмист: готово је срце моје, Господе, готово је срце моје!
За светог епископа Ансгарија, прозваног “апостолом Севера”, прича се како је од младости желео да погине за Христа, и како је чак имао и једну небеску визију у којој му је обећано да ће постати мученик. Но време је пролазило, апостол Севера непрестано се трудио и мучио око ширења и одбране вере Христове по целом северу Европе, али оно очекивано мучеништво није долазило. Најзад падне Ансгарије болестан у постељу и осети да ће да умре. Лежећи на самртној постељи он се готово љутито пожали своме ђакону, како му Провиђење није испунило обећање, да ће умрети смрћу мученичком. На то му мудро одговори ђакон, да је он већ био мученик кроз цео свој живот и да ће му се предсмртна болест урачунати у мучеништво јер, вели, није мученик само онај ко је умро насилном смрћу него и сваки онај ко се целог века мучио ради Христа и Његове правде. Мир ти и радост од Господа.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro