МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

292. Писмо
Среском благајнику Б. Ђ.: О свештеницима

Нисте задовољни својим свештеником. И заиста је жалосно што Вас огорчава онај који треба да Вас теши и блажи. Али Ви сте због тога устали против свих свештеника у свету. Тиме само сведочите и Ви, како је тешко излечити људе од уопштавања изузетака. Навешћу Вам пример, како су истински велики људи били у томе опрезни и праведни. Велики руски књижевник Гогољ – ма колико велики као књижевник ипак много већи као умни карактер – био је једном нападнут од другог руског писца, Бјелинског, због тога што је говорио правду о руском свештенству. Одговарајући на тај напад Гогољ је писао Бјелинском:”… Откуда се то Вама учинило, да ја певам химне нашем духовенству? И откуда у Вама такав дух ненависти? Ја сам знао много рђавих попова, и могао бих Вам испричати много смешних прича о њима. Али зато опет ја сам срео и такве, чијој сам се светости живота дивио; и видео сам, да су они производ наше источне цркве а не западне. Ја никако, дакле, не певам химне оном духовенству које је постидело нашу цркву, него оном које је нашу Цркву узвисило… које је мучеништвом својим запечатило истину сваке речи Христове, и које је чак и џелате своје заморило молећи се Богу за њих.”
Постарајте се и Ви да мислите тако као велики Гогољ. Какав би био Христос, рецимо, да је омрзао све апостоле Своје због Јуде издајника? Гле, Он чак ни Јуду није омрзао, него га је на Тајној Вечери до краја опомињао да не губи себе издајом Сина Божијег.
А Ви замислите, колика ће слава Ваша бити у Царству Божијем, ако се Ви као мирјанин покажете већи хришћанин од свештеника!

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro