МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

150. Писмо
Сиротој жени: О успешној молитви

Живите у великој оскудици, са мужем и млађим сином. Старији син је већ одавно чиновник. Али он се био потпуно отпадио од својих родитеља. Годинама се није хтео јавити ни писмом нити каквим даром вама, сиротим и брижним родитељима. Отац није хтео више ни чути за њега. Но Ви сте га блажили заступајући сина, и извињавајући овим-оним његов немар према вама. У тајности пак лили сте сузе и молили се Богу за отпадног сина. И тако је то трајало неколико година. Вашу материнску душу испуњавао је страх и стид; страх, да отац не прокуне сина, а стид, да га се јавно не одрекне. Због тога сте све усрдније и све чешће уздизали молитве ономе, који је једини у стању помоћи. Молили сте се, постили сте, палили свеће, чинили милостињу и све остало што вера прописује. Непрестано, из дана у ноћ, ево већ седам година. Ни сустала, ни посумњала!
Најзад, после седам година, добили сте оно што сте од Бога просили. Добили сте сина. Срце огрубелог сина окренуло се према родитељима. О прошлом Васкрсу примили сте од њега покајничко писмо и упутницу. Моли за опроштај. Чуди се самом себи, како је тако дуго могао бити туп према својим родитељима. Као да му се нека тврда крљушт ухватила око срца. Обећава уредно писати и слати помоћ. Обећање је испунио. Сваке недеље долази вам сад писмо од њега, а сваки месец упутница. Мајчиној радости нигде краја. Ваша благодарност Богу превазилази речи и излива се у сузама.
И ја се радујем Вашој радости и благодарим Богу, поштована госпођо. Ја Вас у свој збиљи називам Госпођом. Ваше господство није у множини земаљских ствари, ни у пролазном благу, ни у сујети људској. Нити је Ваше господство засновано на господској крви, него на господском духу. Ви сте уздигли душу своју до Цара над царевима и Господара над господарима. Мислима Ви с Њим општите, молитвама с Њим разговарате. Он је ваздух и светлост Ваше душе, вазда присутан пред духовним видом Вашим. С ким год говорите, Ви говорите као са трећим. Јер Бог је други, између Вас и сваког Вашег саговорника. Ви говорите кроз Бога свакоме коме говорите, као што и мислите пре говора кроз Бога. Ви сте слушкиња Божија, зато и кћи Божија. Отуда – Ваше господство и Ваше племство. То је једино господство, које се не губи; једино племство, које је вечито. Оно се задобија вером; одржава сузним молитвама. На Ваше молитве одговорио је Господ тајанствено у срцу Вашем онако као негда жени Хананејки: о жено, велика је вјера твоја, нека ти буде како хоћеш! И било је онако како сте Ви хтели. Заблуделог сина повратио Вам је Господ на прави пут; спасао га од клетве очеве, која води вечној смрти, а оца од очајања. Вас ће пак Свевишњи наградити за веру Вашу још и тиме, што ће све јаче утврђивати Ваше духовно господство и племство, док не пређете у вечно царство, где господују Христови племићи.
Мир Вам и благослов од Христа.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro