МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

128. Писмо
Брату Здравку Т. који пита: О вазнесењу Господа

Како се Господ Христос вазнео са земље на небо? Зар тебе то питање мучи? Реци: васкрсли Господ вазнео се из Свог земаљског царства у Своје Небеско Царство силом божанском, и буди спокојан. Јер ако се навезеш на дубине испитивања свих тајни Божијих, онда ће те почети мучити и многа друга питања, као: како се Христос родио? Како је по води ходио? Како је духове изгонио и болести лечио? Како се преобразио? Како је мртве оживљавао? Како је васкрсао? Један је одговор на сва та питања: све се то збило боговском силом Христовом. И – мир ти и радост! Није недопуштено испитивање тајни Божијих, али није ни препоручљиво онима, који нису достигли висину савршене преданости вољи Божијој, савршене вере, љубави, чистоте и смирења. Ориген је био најученији човек свога времена. Наоружан огромним знањем, светским и богословским, он се осмелио упустити се у испитивање најутанчанијих тајни бића Божијег, и – пао је у заблуду. И Црква је осудила његова заблудна учења. О њему је рекао свети Симеон Јуродиви: “Ориген је ушао у море, није могао из њега изаћи, и у дубине се утопио”.
Довољно је да знамо о вазнесењу Господа оно што пише у Јеванђељу. А тамо пише: а кад их благосиљаше одступи од њих и узносаше се на небо. Благосиљајући људе, дакле, он се узносио на небо. Овим је Господ открио велику практичну науку за нас. Благосиљајући ближње своје, и само благосиљајући, ми се можемо духом узносити на небо. Благосиљањем ми себе уздижемо, проклињањем падамо. Што дајемо то и примамо: ако благослов – благослов, ако ли клетву – клетву. Дакле: услов нашег духовног вазнесења јесте благосиљање.
Христос се вазнесе!

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro