МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

116. Писмо
Рентијеру Момчилу Н. који пита: Шта је било пре Христа

Иако сте хришћанин Ви ипак питате: кад хришћани говоре о Христу као центру и осовини историје људске, шта је било у свету пре појаве Христа? Како дознајем, Ви сте човек начитан и племенит, те верујем кад мало дубље уђете у науку вере Христове, биће Вам јасно све.
Биће Вам јасно, да је пре Христа опет био Христос. И да ће по скончању света опет бити Христос. То јест: пре појаве Слова Божијег, Мудрости Божије, вечнога Логоса, у човечјем телу, у личној мисији на земљи, било је то исто Слово Божије, та Мудрост Божија, тај вечни Логос божанске Тројице нејављен у плоти али дејствујући неуморно кроз изабране људе, слуге Своје: кроз пророке, праведнике, видиоце и мудраце. Сви они називали су себе слугама Божјим. А Христос није слуга него Син, није војник царев него Цар, није ничији претеча него Месија.
Ви сте свакако гледали неку драму у којој се главни јунак не појављује одмах него доцније. Али сва лица која се појављују на позорници пре главног јунака ишчекују њега, јављају њега; и све што се догађа наговештава њега. тако и у огромној драми васцелога света сви су ишчекивали и све је наговештавало величанственога Месију, главног јунака. И пророк Га тако назива говорећи: изаћи ће Господ као јунак… и јавиће се слава Господња, и свако ће тијело видјети. Тако проречено на много стотина година раније – тако проречено тако и стечено. Јер су размере Христове драме, и временски и просторно, више него џиновске.
Читајте причу Његову о злим виноградарима (Мт. 21,33). Она ће Вам све боље објаснити него ја смртни. Па чујте сведочење самога Господа о себи: заиста, заиста вам кажем: Прије него што Авраам настаде, Ја јесам (Јн. 8,58). А Аврам се родио на неколико хиљада година пре Њега. Још једно сведочење чујте из Његових сопствених уста; наиме, кад су Га Јевреји питали: Ко си ти? рече им Исус: Почетак (Јн. 8, 25). Тако Га назива и четврти јеванђелист говорећи: у почеку бјеше Ријеч.
Најзад у апокалиптичној визији Јовановој Он сам о Себи говори с небеса: Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Свршетак, Који јесте, и Који бјеше, и Који долази, Сведржитељ… и бијах мртав, и ево жив сам у вијекове вијекова, и имам кључеве од смрти и од пакла (Откр. 1, 8, 18).
Видите ли, дакле, да је пре Христа опет био Христос, и после Христа – опет Христос. А да ће Он на крају опет јавити се са силом и славом великом, читајте у светом Јеванђељу и у Апокалипсису. Доћи ће опет, да учини свршетак овој драми света, којој је Он учинио и почетак.
Рећи ћете: тајна је ово велика!
А зар је лептир мала тајна?
А камо ли Створитељ лептира!
Мир Вам и радост од Христа Господа.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro