МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

183. Писмо
Господину Милији Џ.: О недовољној вери

Ви кажете, да верујете у Бога, и сматрате то довољним. И ђаволи вјерују, и дрхте, вели апостол Јаков (Јк. 2,19). А ви као човек морате имати нешто више. Рецимо, неко Вама дугује пет разних ствари, па Вам врати само једну, зар се нећете љутити? И од Вас Творац тражи пет ствари, а Ви Му нудите са-мо једну. Ово су тих пет ствари:
1. вера у Бога,
2. познање љубави Божије,
3. познање воље Божије,
4. познање дејства Божијег,
5. познање суда Божијег.
До саме вере у Бога Ви сте могли доћи као што би дошао иједан паганин, посматрајући природу, и закључујући да твар мора имати створитеља. Но све остало паганин не може по-знати без Христова Јеванђеља. Јер кроз Христа се објавила љубав Божија према људима. Кроз Христа је откривена воља Божија, то јест: шта Бог хоће и шта тражи од људи. Христос је објавио дејство Божије у природи и у животу човечијем. Христос је јавио и како Бог суди дела људска, и како ће суди-ти целом свету на крају времена. Ако Ви мислите, да Вам је довољна само вера у Бога, ја Вас питам, како ћете дознати шта да чините те да се спасете? Гле, и евнух царице Арапске веровао је у једнога Бога, због чега се и потрудио доћи чак из Арапске у Јерусалим, па ипак је питао апостола Филипа, шта треба да чини па да се спасе? (Дап. 8,31). Како ћете Ви дознати: како да се приближите Ономе, у кога верујете? Како ћете дознати: шта је добро а шта зло, и како да се у добру утврђујете а од зла браните? Како ћете дознати: шта Бог од Вас захтева и шта Вам обећава као награду? Ко ће Вам казати – да ли немушта природа – како да се Богу молите и шта од Бога да просите? О свему овоме ђаволи не питају, јер они не желе да се спасу. А Ви свакако желите себи спасења, те због тога морате питати и сазнати све оно што права вера у правога Бога повлачи собом.
Није, дакле, довољна само вера у Бога, него је неопходно и све остало што је Спаситељ света људима објавио и од људи тражио. Јер кад би довољно било само оно што нам природа наговештава, и што Ви сматрате за довољно, онда би и долазак Сина Божијега у свет био непотребан, и муке Његове на крсту бесмислене. Због тога пожурите, док смрт није стигла, да мртви костур своје вере обучете у месо и у живот. Бог Вам на помоћ.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro