МИСИОНАРСКА ПИСМА

 

МИСИОНАРСКА ПИСМА
 
36. Писмо
Теологу Б. Р. који пита: Како разумете речи:
Ја сам у Оцу и Отац у Мени
 
Зашто испитујеш високе небеске тајне, које ни херувими потпуно не схватају? Веруј само да је тако – Господ је тако рекао – и вера ће ти донети награду. Јер вечно благо, бесмртно живовање и царовање, није обећано знању него вери. Човеку је Бог дао довољно способности да може веровати но недовољно да може знати. Није ли то признао и философ Кант, критичар људског разума?
Изговарајући горње речи Христос их је упутио вери а не знању. Рекао је апостолу Филипу: зар не верујеш да сам ја у оцу и отац у мени? Видиш како вери открива тајну а не знању. Не каже: Зар не знаш да сам Ја у Оцу и Отац у Мени, него зар не верујеш?
Уосталом, помози се мало и сравњењима. Није ли сваки син у оцу пре него се роди, и сваки отац у сину кад се син роди? Није ли огањ у пламену и пламен у огњу? Није ли племенити жеља у високој мисли, и висока мисао у племенитој жељи?
Ми се непрестано спотичемо о тело кад мислимо о духовним предметима. Ко победи то спотицање, приближује се схватању духовних стварности. Може ли ко кога више волети на земљи него мајка јединца сина и јединац мајку? Замисли душе њихове, али – само душе. Душа мајчина сва је испуњена сином, и душа сина мајком. Нарочито још кад су удаљени једно од другог. Мајка је стварно свом душом у сину и син свом душом у мајци, и то како у уму тако и у срцу. И сваки онај ко нас љуби, носи нас у уму и у срцу, и кога ми љубимо, живи у нама. Горећи од божанске љубави према Христу Павле је рекао: не живим ја него живи у мени Христос.
У Хришћанству љубав је метод познања. Ако, дакле, желиш да познаш небеске тајне, онда љуби Бога свим срцем својим и свом душом својом и свом мишљу својом. И Бог ће се уселити у тебе, и тако – ти ћеш бити у Богу и Бог у теби. И осетићеш као истините неке ствари, које стоје изнад свих видика човечјег знања и разума.
Љубав небеска нека те осветли.

Кључне речи:

2 коментар(а)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *