МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

238. Писмо
Професору Јовану П.: Молитва за умножавање љубави
и искорењење мржње

Ви би хтели, да Црква састави једну нарочиту молитву Богу за садашње време и садашње потребе људи. То би Ви желели, и Ваша је жеља похвална. Но зар има нешто потребније људима нашег времена од чисте и свете љубави? Е па знајте, да Црква има једну прописану и сјајну молитву за умножење љубави и искорењење мржње. Ја ћу Вам ево превести и на-вести један део те молитве:
“Господе Боже наш, као Бог милостиво погледај на осушену без љубави земљу срца нашега и залеђену од мржње, од самољубља и безбројних безакоња. Испусти капљу благодати твога пресветога Духа, богато ју ороси, да буде плодоносна; да од пламена љубави према теби узрасте корен свих врлина – страх твој, и неленива брига за спасење ближњих, уз то још искорењење свих страсти, разних зала, и лицемерја. Усрдно те молимо као благодетеља свих људи: хитно нас услиши и човекољубно помилуј.
Обнови заповест нову, коју си дао, Господе, ученицима да љубе друг друга; обнови ју истински благодаћу светога Духа твојега у душама и срцима нашим, тако како би похитали да се потрудимо за оно што је теби угодно а ближњима на корист и спасење. Молимо ти се, благодетељу, услиши нас и милостиво погледај.
Да будемо савршени у љубави твојој, Боже наш, и да имамо нелицемерну љубав према ближњему – принуди нас на то, Господе, благодаћу Духа твојега. Јер ако неко мисли, да тебе љуби, међутим, брата свога мрзи, лажа је и у тами ходи. Зато, Милостиви, разгори душе и срца наша љубављу према теби и према браћи – молимо ти се: као милостив хитно услиши нас и као дарежљив помилуј.”
Бог нам на помоћ!

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro