МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

130. Писмо
Чика Пери богомољцу: О жалости ради Христа

Рекао је Господ ученицима Својим: и ви ћете жалостни бити, али ће се ваша жалост окренути на радост. То и теби говори Господ, чика Перо. Јер и твоја је жалост апостолска. Ти се жалостиш због садашњег христоборства у Русији. Стално се питаш: како то, да људи устану против Христа у најхристољубивијој земљи? Како то, да Јуда ликује над Христом у светој Русији? И плачеш, сваки дан плачеш од туге за пониженим Христом.
Тугуј старче, не тугујеш сам. И ангели небески тугују с тобом за хришћанским народом руским. Жалиш, кажеш, што не можеш ништа да учиниш за православну Русију. Доста чиниш што тугујеш. Света је туга твоја, јер ти не тугујеш за младошћу својом, ни за богатством нити за земаљском славом, него за Христом. А најбогатији од свих богаташа и најмоћнији од свих царева, Христос, наградиће ту свету тугу твоју, и благородне сузе твоје. Од твоје свете туге биће добро и теби и народу руском. Мудри Исак Сирјанин каже: “Мала жалост ради Бога боља је од великог дела учињеног без жалости”. Због чега? “Због тога, вели он, што добровољна жалост даје сведочанство о вери кроз љубав” (Слово 74). И вера и љубав блистају се у твојим сузама. Зато – нека је благословена твоја туга! Она ће се кад тад окренути на радост. Христос ће озарити небеском радошћу и тебе и Русију, као и све оне, који у овом свету тугују ради Њега. Зна Господ наш, да света туга освештава човека; зато Он и не прекраћује тугу одмах. Јер се из свете туге рађа човек, прави небески човек, нови човек, као што се телесни човек рађа од жене у мукама. Но кад жена роди, не опомиње се жалости од радости, јер се роди човјек на свијет. Зна Свезнајући, да се из свете туге рађа велико добро. Зато Он и гледа тугу твоју, и броји сузе твоје, но ћути за сад гледајући у будућност у онај одређени дан и час, кад ће твоју тугу окренути у велику радост. Кроз Његова уста јављено је свету ово истинито сведочанство: срећни сте ви који плачете сад,јер ћете се насмијати.
Мир ти и утеха од Господа.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro