МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

101. Писмо
Господину К. К. о томе да ли се може гатати с крстом

Пишете ми, како сте гледали крстове од прућа, које народ у селу усађује по њивама о Ђурђевдану. Па питате: какво је то “гатање са крстовима”. Могу Вам одмах одговорити, да то није никакво гатање. Са крсним знамењем зар може бити гатања? Крст символише стварност Христових мука, поднетих од Сина Божијега баш ради уништења сваког гатања и врачања и идолопоклонства. Том светом знамењу дата је свише моћ, да до краја времена прогони све зле и нечисте силе, и да штити људе од њих. Црква је посветила два дана у недељи Часноме Крсту Христовоме, среду и петак. Да тиме подсећа хришћане на страдање Господа славе за род људски, и да у свести својих чеда истиче крст као непобедиво оружје. У те дане на јутрењи пева се песма крсту, која гласи:
Крст је чувар све васељене,
Крст је украс Цркве,
Крст је укрепљење верних,
крст је слава ангелима
И љута рана демонима.
Чувајте се, јер онима који губе душу и гину на век века крсно знамење изгледа ништа, по речима апостола Божијег: јер је ријеч о крсту лудост онима који гину, а сила Божија нама који се спасавамо (1. Кор. 1, 18).
Ко је путовао по Шкотској могао је видети дрвене табле постављене по њивама, и покрај путова, и над кућама, и над кошевима. На тим таблама исписане су крупно речи из Светога Писма. На једној табли, на пример, читаш ове речи:
Господе Боже мој, у тебе се надам; сачувај ме од свију који ме гоне;
на другој: Господ је пастир мој, ништа ми неће недостајати;
на трећој: Господња је земља и све што је на њој;
на четвртој: Очи су моје вазда управљене ка Господу;
на петој: Господ је видјело моје и спасење моје, кога да се бојим?
На шестој: Бог је љубав, и који стоји у љубави, у Богу стоји, и Бог је у њему;
на седмој: Радујте се свагда. Молите се Богу без престанка. На свачему захваљујте.
Овако у земљи Шкотској. На нашем православном Балкану није тај обичај. Место тога постоји обичај, да се крст носи о грлу, урезује на врата, ставља на домове и на зграде, везе на хаљинама, усађује по њивама и градинама. Место да исписује – наш народ поставља крст. Заиста, и речи Светог Писма садрже силу, како је Христос говорио апостолима: ви сте већ очишћени ријечју коју вам говорих. Колика ли је тек у крсту сила што чисти, што брани, што освећује! Крстом се освећује и вода и јелеј и хлеб и први плодови земаљски и свака потребна ствар, и дом и човек. То наш хришћански народ зна из искуства; због тога он знаменује своје њиве и своје зграде и стоку и одело и храну светим знамењем крста Христова. А проклето гатање далеко је од крста и крст од гатања.
Од Бога вам мир и здравље.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro