МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

165. Писмо
Председнику Војину В.: О Трупу и орловима

Пишете, како “има врло тешких места у Светоме Писму”. Како за који духовни узраст. Има много више лаких и јасних речи, које кад испунимо у животу скида се вео и са оних тежих. Тако питате о речи Христовој: гдје је труп ондје ће се и орлови скупити (Мт. 24,28). У природи је ово јасно. Сами сте гледали, како се орлови скупљају на мртве трупове; и то их осећају из тако велике висине и даљине, да се човек мора у чуду питати, којим чулом они дознају где се труп налази? Да ли заиста чулом мириса, или неким шестим чулом, као детлић, који тачно зна, где се црв налази у дрвету, па тамо и кљуца? Христос несумњиво говори овде о свом трупу. Гле, Он говори о будућем времену: “онамо ће се и орлови купити”. А да није мислио на Себе, Он би говорио у садашњем времену – о једној обичној и свакодневној појави: онамо се и орлови купе. Али Он говори о будућем времену, јер мисли на Своје тело, и јер говори пре Своје смрти – дакле, пророчки. И пророчанство се збило. На Голготи је висило Његово мртво тело. Кроз 19 векова ево многе хиљаде поклоника из године у годину скупљају се на Његов Гроб под Голготом. Ти поклоници – није реч о туристима – походе Гроб свога Спаситеља из узвишене духовне побуде и потребе: да нахране и напоје душе своје, онако као што се орлови хране мртвим телима. Прави поклоници Гроба Христова и јесу прави орлови Христови.
Још се та реч односи и на све причаснике, који се причешћују из свете Чаше крвљу Христовом. Све су то орлови Христови, који гладни и жедни, падају пред олтар и сишу живот из трупа, тј. из тела Христова – заклане жртве, закланог Јагњета Божијег, нас ради и нашега ради спасења. Којим чулом дознају они, да је у светом Причешћу храна и живот? Као неким шестим, нематеријалним, духовним чулом, развијеним и изоштреним вером, – чулом које је, на жалост, код безверних утупљено. Но шта говоримо о чулу? То је разум, просветљен код верних вером – или помрачен код безверника безверјем.
Мир Вам и благослов од Господа.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro