МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

265. Писмо
Православном Словенцу у Цељу: О светој Цркви у Русији

Мени је мила Ваша вера, да ће гоњење Цркве Божије у братској Русији ускоро престати. Мене особито радује, што Ви непоколебљиво верујете у победу истине и добра. Кад Вам је неко рекао, да се Хришћанство може за навек погрепсти као и негдашња мисирска вера, Ви сте храбро и паметно одговорили:
– Кад се лаж погребе, не устаје више. Али кад се истина погребе, она васкрсава.
Сасвим је тако. Истина је и у гробу жива, и у оковима слободна, и у тамници светла, и у блату чиста. Оно што чине данас гонитељи вере Христове у светој Русији, чинили су пре њих сви људи безбожници и противници Христови. Па су себе погребали у вечну смрт а Истини су дали прилику да опет и опет васкрсне. Чак ниједна од оних мера, које гонитељи Христа у Русији сада употребљују није нова ни Цркви Божијој непозната. Све старо као праху гробовима фараонским и све ништавно као срдитост Неронова. Записано је, како је римски ћесар Максимин гонио хришћане истим оним начинима којим и московски безбожници гоне данас нашу браћу Русе. Тако је Максимин био издао овакве наредбе против хришћана:
1) да се у школама говоре деци најгоре хуле и погрде против Христа и Његове вере;
2) да се шире писане лажи против Хришћанства. Нарочито је ширена једна књига, пуна самих лажи и измишљотина, под именом Дела Пилатова. Та књига је раздавана свуда омладини као нека државна читанка против Христа и хришћана;
3) да развратне жене клеветају на хришћане а глумци да се глуме над Христовом црквом, и
4) да се хришћани море глађу на тај начин, што ће се све јестиве ствари на пијацама прскати свако јутро поганом крвљу од идолских жртава, којих су се хришћани гнушали као највеће гнусобе.
Чули сте шта су безбожници у Русији све предузимали против Христове вере? Као да им је проклети цар Максимин оставио тестамент! Све истоветно, изузев прскања крвљу од идолских жртава, пошто безбожиици московски немају других идола осим самих себе. Но да море глађу све оне који не мисле као они, то је познато.
Па где је сад “слава” цара Максимина? А Христова вера раширила се по васцелом свету. Где је римско царство, осим на хартији? А царство Христово проповеда се и шири и по оној половини земаљске кугле, за коју Рим није сањао ни да постоји.
Радујте се Господом и Његовим победама!

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro