МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

81. Писмо
Једном Рентијеру који пише како је осигурао себе и своје

Ја сам у страху за вас. Пишете ми како сте осигурали себе и своју децу тако чврсто, да сада можете безбрижно живети. Ваша безбрижност, изгледа, изагнала је из душе Ваше страх од Бога. Чиме сте се осигурали? Новцем ли? Зар не чујете у ове дане, како изненадни пад банака преко ноћи чини милионере просјацима и, што је још горе, самоубицама? Кућама и дућанима? Зар не читате о учесталим земљотресима, који за минут обарају градове у хрпу рушевина? Накуповали сте њива и воћњака? Зар сте заборавили скорашње суше, и поплаве, и облаке од скакаваца? Да сте читали Јеванђеље, Ви би утувили реч Христову: обмана богатства (Мт. 13, 22). Чуди ме, да баш у ове дане, када гнев Божји крши сваки штит земаљски, којим људи хоће да заштите себе мимо вере у Њега, Свемоћнога, Ви се сматрате заштићени тако ништавним штитом као што је богатство, гомила земље. И подсећате ме много на Кинезе, који су у једном рату са Јапанцима разапињали над главом кишобране, да би се заштитили од непријатељских митраљеза.
Уз кажњиву безбрижност што од богатства долази и што је мрзост пред Господом ја наслућујем и друго зло код Вас, наиме, да је ваше богатство помешано с неправдом. То значи јести хлеб са црвима. Отроваћете себе и децу своју. Чујте што св. Златоуст каже: “Који се неправдом богате беднији су од убожјака; боље је и просити него грабити”. Библијска повест о Јову сведочи нам, како праведан човек може за један дан изгубити све земаљско богатство, а камоли тек неправедан. За један дан изгубио је праведни Јов сву своју имовину, уз то још и синове и кћери. Изгубио је потом и здравље, па као убожјак сав у ранама легао на буњиште и почео јадиковати. Зар се не бојите, да и Вас то може снаћи? У својој беди и болести побожни Јов бранио је душу своју од очајања јаком вером у Бога; чиме ли ћете Ви своју бранити? И шта ће вас моћи задржати да не извршите самоубиство, тј. да материјалној пропасти не додате и пропаст душевну? У Светом Писму Божијем пише: ко љуби неправду мрзи на душу своју. У самоћи, у тихим часовима ноћним, разговорите са савешћу својом, да ли Ви заиста више волите неправду или душу своју?
Пожурите и богатите се у Бога, по речи Спаситељевој. А богатити се у Бога значи богатити се оним богатством, које Бог воли и које човека никад неће оставити. То је богатство вере и поуздање у Бога, богатство милости и сажаљивости, истине и братољубља. Тим штитом заштитићете Ви живот свој и живот деце своје сигурније него једним целим земаљским царством, ма се оно простирало од истока сунца до запада.
Бог да Вас просвети и благослови.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro