МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

286. Писмо
Чиновнику у Митровици: Против суботара

Опет Вас узнемирују ови јеретици са њиховом суботолатријом. Иако знају да су Јевреји убили Господа Христа зато што није држао суботу, они држе страну Христових убица против Христа. Празновање суботе за њих је важније од свих осталих догми. Бог је заповедио да се празнује субота, говоре они. Није Бог заповедио да се празнује субота, него да седми дан буде дан одмора. Субота (сабат) јеврејска је реч и значи одмор. Нашој души је одмор онај дан кад је Господ васкрсао, и васкрсењем победио све непријатеље Своје, од којих је смрт један од најглавнијих.
Но, упитајте их, зашто они не држе пост? Гле, и пост је заповест Божија. Обратите се к мени свијем срцем својим постећи и тугујући, говори Господ. Још говори Господ: трубите у трубу на Сиону, наредите пост (Јоил 2, 12. 15). Сви старозаветни праведници постили су. Зашто суботари не посте? Постила је чак и незнабожачка Нинива (читај у пророка Јоне). Постили су и Спартанци одређене посте по закону Ликургову. Па кад су незнабошци постили, како да хришћани не посте по заповести јеванђелској и по примеру Спаситеља и Његових апостола?

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro