МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

200. Писмо
Једној мајци: О вечном животу

Син Вам пао с аероплана и погинуо. Пишете, како сад само једно те једно мислите: да ли син Ваш ипак живи? Да ли има живота после смрти, и ко нас у то може уверити? Уносим се у Вашу душу и потпуно саосећам Ваш бол. Али ме ипак изненађује Ваше питање, тим више што све речи ваше дишу вером и побожношћу. Ако ли неко сумња у вечни живот, ја не знам како се он може назвати следбеником Христовим? Гле, главно откриће Христово јесте откриће једног новог живота, новог света, новог царства – сасвим новог за људе. То је највеће откриће људима од кад постоје, и најрадосније од свих открића. Одрећи то откриће значи одрећи и Христа и сав смисао нашег живота на земљи. А примити то Христово откриће значи примити истину о Богу као Родитељу, о ангелима као духовима, о свевидећем промислу Божијем у свету, о Суду Божијем, о неумирању душе са смрћу тела, о радосном смислу нашег живовања у телу на земљи. Све ове истине открио је Господ, и све их је посведочио Својом личношћу, и свим Својим речима и делима, драговољном смрћу за нас, васкрсењем и вазнесењем. Идем да вам припремим мјесто, рекао је Он пред смрт ученицима. Опет ћу доћи и узећу вас к себи, да и ви будете гдје сам ја (Јн. 14, 2-3). Не иде Он ваљда у гроб, да им припреми место! Заиста, то не би била никаква утеха -приправљати неком место у вечној смрти! Не, него Он иде у онај други свет и живот, преко гроба и изнад гроба. Посведочили су постојање оног света и живота и многобројни свети људи и свете жене. “Ко се одонуда јавио, да нам посведочи?” питате Ви, понављајући тако питање оних који су без вере. Да нисте у жалости, заслужили би благ укор за овакво питање. Кажите ми, ко се од светитеља, уписаних у календар, није јавио? Или зар Вам није познато, да Црква не уписује никога у свеце ко се није на неки начин јавио из онога света? Баш ту недавно читао сам, како је једна млада Францускиња прешла у Православље само из тог разлога – како је она сама објавила – што јој се јасно јавио свети Серафим Саровски, један велики руски светац, чија је стогодишњица празнована прошле године.
И тако, дакле, немате никаква разлога за сумњу а имате све разлоге за веру у живот небески, у који је прешао Ваш син, нешто мало раније од Вас.
Мир Вама и утеха од Христа.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro