МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

145. Писмо
Бојаџији Љубисаву И.: О Божјем дану

По речи светог апостола Петра ми хришћани чекамо и желимо долазак Божијега Дана. Нису ли сви дани Божији, питаш ти? Јесу, сви су дани Божији. Божији је сваки дан и свака ноћ, како је и пророк рекао: Твој је дан и Твоја је ноћ. Бог је основао времена и лета. Он је господар времена као и вечности. Али овај последњи дан времена назват је по превасходству Божијим даном. То је дан, у који ће се јавити Бог да суди свету. Победни дан Божије истине и Божије правде. Узми на пример једног домаћина, који је посејао семе на њиви својој. У једне дане он је сејао семе, у друге дане залевао и плевио поникло жито, у треће одбијао птице и зверове од усева свога, у четврте жњео и влачио. Најзад је приспео и дан вршидбе и вејања. Од свих ових дана који би дан назвао ти даном домаћиновим? Свакако онај последњи дан, када домаћин веје и просејава жито своје на гумну своме. И сви остали су дани били његови, али овај последњи дан јесте његов дан над данима. Јер то је дан, када он згрће добит а отура штету. О нека би ти помогао твој ангел хранитељ, да уђеш у добит Божију а не у штету!
О како је велики и страшан онај дан Домаћина света, када се буде вејало и просејавало;
када се буде делило жито од кукоља;
када се утовљеном кукољу ускрати да више сише храну чисте пшенице;
када се тајно посејани усев противника Домаћинових издвоји и баци у пламен неугасиви;
када се свака твар, која је самовољно уништила у себи печат Домаћинов, печат Духа Светога, избаци ван границе двора и бриге Домаћинове;
када се утру сузе и залече ране свих оних, који су у овом веку плакали усред смејача и подсмевача;
када миријаде ангела са миријаде праведника запевају песму победе и славе.
Трубе и усклици, и светлост без ноћи!
Слава и радост и живот без конца!
Торжество јагањаца Божијих над свим зверовима!
Победоносни свршетак једне неисказиве драме, која је отпочета лажном победом сатане над прародитељима рода човечјег у Рају!
Крај Христових мучења, протегнутих на многе милионе праведника од постања света!
Бог све и у свему!
И царство светих ван времена и ван свих ограничења!
Ето то ће означавати онај Божији Дан.
Нека би и теби тај дан донео вечни живот. Амин.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro