МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

169. Писмо
На једно безимено писмо о томе: Шта је Христос чудно учинио

Ви ми пишете безимено и желите јаван одговор са именом. Лепо, ја и од тога не бежим. Но сама та чињеница, што се Ви, господине или госпођо – не знам како да вас ословим -што се Ви стидите или страшите свога питања, показује, да је Ваше питање неосновано. Ви с подсмехом питате: шта је то Христос чудно учинио, да Му ми морамо веровати? Нити је, велите, изумео телеграф, ни парни котао, ни грамофон, ни аероплан – па шта је онда учинио?
Заиста, ниједну од тих ковачких справа Спаситељ света није открио свету. Да је Он у тим справама гледао спасење људи, без сумње Он би их открио, и то не само оне, које ви набрајате, него и стотине других. Но Он је другачије од Вас мислио, и у нечем другом гледао спасење људи. Он је открио један сасвим нови и бескрајно велики свет – Царство Небеско – и показао пут свима нама у овом мајушном свету, како се достиже онај свет. Уосталом, Ваше питање није нимало ново. Такво питање поставили су незнабошци у Александрији једном хришћанину, кога су ружили, исмевали и на муке ударали. Упитали су га најзад: “Шта је то ваш Христос учинио особено, кад Га толико славите?” Одговори им на то дивни Христов следбеник:
– То што се ја не налазим увређен од свих ваших поруга и увреда.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro