МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

179. Писмо
Адвокату Сими М.: О Каиновом страху

Вас чуди страх Каина братоубице, да га неко не убије, кад онда у свету није било никога. Од кога се страшио Каин, питате Ви? Била два брата, један убио другога, и убица остао сам у животу. Ко би њега, дакле, могао убити? Но пре свега, сетите се, били су живи родитељи њихови, Адам и Ева. Зар отац није могао осветити свог праведног сина, Авеља? Потом се роди Адаму трећи син, Сит. И Сит роди Еноса, Енос роди Каинана, Каинан Малелеила, који роди синове и кћери, међу овима и Јареда, који опет роди синове и кћери, међу којима и Еноха, а Енох роди Матусала и друге синове и кћери, Матусал роди Ламеха, Ламех роди Ноја и друге синове и кћери. Како, дакле, да није имао ко убити Каина убицу? И како да се Каин није имао кога страшити? Па и сам Каин имао је порода. Каин роди Еноха, Енох роди Гаидада, Гаидад роди Малелеила, овај Матусала, овај Ламеха, овај Јовила и Товела. Женске се овде не наводе него само мушкарци као носиоци и спроводиоци живота. А несумњиво је, да је и Каин имао много женског потомства. У то време људи су живели по неколико стотина година. Њихова старост тада приближавала се хиљади као наша сада стотини година. Каин живећи неколико стотина година, доживео је да види читаво једно племе од људи и жена, произашло нешто од Адама, нешто од Сита а нешто од њега самог. Имао је, дакле, ко убити Каина, и имао се Каин кога бојати за свој живот. Али Створитељ није дозволио никоме да убије Каина, а као казну наложио је на њ страх од свакога, и тресење целим телом – кроз стотине година. Заслужена казна за прво братоубиство, и јасна опомена братоубицама за сва времена! Јасно је пак, због чега Бог није дозволио да се Каин убије. У оно време није се писало, да би се злочин Каинов записао и за потомство сачувао, Требао је, дакле, Каин да живи стотине година, док порасту нова покољења, и да сам лично буде пред овима сведок свога злочина и – казне за свој злочин.
Вама пак служи на похвалу, што се поред својих обичних послова бавите и читањем Светога Писма, ове Књиге живота, у којој су јасно оцртани путеви правде и неправде, спасења и погибли. Који ову Књигу презиру, свој живот презиру.
Мир Вам и спасење од Господа.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro