МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

201. Писмо
Брату Живану А.: О добром капетану

Пишеш ми о великој радости међу добрим и побожним људима у целом вашем срезу. Дошао вам нов начелник срески. Човек са високом школом но у исто време са силном вером у Бога. Прави Божији човек у сваком погледу. Држи веру и на делу и на језику. Држи крсну славу, кандило у кући, сваке недеље у Цркви је са народом. Када је дознао, да у вашој вароши има неких замрзлих душа, које не осећају силу и величину и милост Творца свога, он им је лично ходио, из куће у кућу, из дућана у дућан, и говорио, учио, саветовао, опомињао. Успео је брзо, да многе успаване душе пробуди, и да неким безверцима, који нису знали ни за Бога ни за душу, отвори савест. Сад сви почели долазити на исповест и причест. Плод таквог његовог рада показао се и у поштењу народном: престала су код људи многа зла дела, ружне навике, злобне и хулне речи.
И моја је радост колико и ваша, што видим једног народног старешину народне душе. Успех вашег капетана сведочи, колико је наш сељачки народ вољан и готов да послуша добар савет својих грађанских старешина и да следује њиховом добром примеру. Кажеш, како ви сви сад благосиљате свог доброг капетана. И Бог ће га благословити. У Светом Писму стоји написано, да ће онај који обрати грјешника са пута заблуде његове, спасти душу своју од смрти и покрити мноштво гријехова (Јк. 5, 20). Нека би дао велики Бог, да се хиљаде такве народне старешине. А што спомињеш једног ранијег старешину, који је мрзео веру Божију и шибао побожне људе, па једнога дана пао под огњена кола и погинуо, на то ти могу само рећи: ко има очи да види нека види, и ко има уши да чује нека чује, и ко има још имало савести нека се устраши од Бога. Мир ти и благослов Христов.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro