МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

104. Писмо
Тежаку Остоји Р. који пита: Да ли има благословених
и неблагословених људи

Наравно да има. Јер да нема не би имало смисла ни просити благослов нити говорити о благослову. Благословен или неблагословен – па то чини главну разлику међу људима. Нераскидљива заједница с Богом доноси благослов, а одлученост од Бога значи неблагослов. Томе учи и јеванђељска прича о послушном и блудном сину.
Од једног благословеног чељадета може цела кућа да напредује у свему, а од једног неблагословеног опет може цела кућа да назадује у свему. Јеси ли читао у Светом Писму прекрасну повест о благословеном Јосифу, кога завидљива браћа продадоше мисирским трговцима? По благом Промислу Божијем, који увек штити праведника, би Јосиф препродан Петефрију, великашу цара мисирскога. А овај великаш познавши поштење Јосифово постави га над целим имањем својим. А кад га постави над домом својим и над свијем што имаше, од тада благослови Господ дом тога Мисирца ради Јосифа; и благослов Господњи бјеше на свему што имаше у кући и у пољу (1 Мојс. 39,5). Тако у Светом Писму, тако и у животу сада и свагда. Или зар ниси никад чуо у твом селу где неко каже: откако ми то чељаде уђе у кућу, благослов Божији уђе ми у кућу? Проницљиви разум народни, надахњиват Духом Божијим, дубље прониче у тајне бивања и догађања од заморених мозгова оних који ван Духа Божијег мере и суде.
Исто тако има у свету и лица неблагословених или, како би Турци рекли, баксузних. Безверна и морално нечиста душа увек је баксузна. “За сирово дрво да се ухвати, осушило би се”. Пророк Јона бежао је од Бога и противио се заповести Божијој. Тиме се он одвојио од благослова Божијег. Због тога умало не пропаде од буре лађа, на којој се он возио. Чим су Јону удаљили с лађе, бура је престала. Међутим, због благословеног Павла спасе се од буре друга једна лађа на путу за Рим, и на лађи 276 душа, по речи анђела Божијег који на сну рече Павлу; Не бој се, Павле! Ти мораш изићи пред ћесара; и ево Бог ти је даровао све који плове са тобом (Дап. 27, 24). Нарочито се у рату много мисли и говори о људима добросрећним и злосрећним. То и јесу људи с благословом или без благослова. Исус Навин изгубио једну битку код града Гаја због баксузлука неког лопова Ахана Бен-Хармијевог. Или зар ниси чуо никога где каже: како ми уђе у кућу то чељаде, или: како се уортачих с тим човеком, све ми пође уназад? Кад се уортаче човек од зла и човек од добра, како ће напредовати, кад један тегли назад а други напред? Докле цар Соломон служаше једноме правоме Богу, би добро и за њега и за његов дом и за његов народ. Али цар Соломон напокон узе себи за жене и неке незнабожне Мисирке, које донеше баксузлук и њему и дому његову и царству његову. Јер због тих жена оста Соломон за навек посрамљен; дом његов обоји се братском крвљу, а царство се његово раскомада. Тако у Светом Писму, тако и у животу сада и свакада.
А ти се не бој, ако само узаслушаш оне речи Соломоновог оца, које Соломон није хтео до краја слушати: Благо човјеку који не иде на вијеће безбожничко, и на путу грјешничком не стоји, и у друштву душегубника не сједи (Пс. 1,1). Благословена ти Нова Година.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro