МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

270. Писмо
Једном простом. човеку: О исповедању вере

Седео си у возу и ћутао. Поред тебе седела су нека господа и водила разговор о великим људима. Један од њих набрајао је имена великих људи, које он поштује, па је међу осталима поменуо и име Исуса Христа. Други је рекао, да он не сматра Христа великим човеком. Трећи овако, четврти онако. И настала је препирка око Господа нашег, по пророчанству светога Симеона Богопримца, да ће Он бити знак против кога ће се говорити. Тада се она господа обрате теби и упитају, да ли ти сматраш Христа великим човеком?
– Не, одговорио си ти. Христос није за сравњивање. Христос није велики човек. Он је Бог. На те твоје речи они су се сви засмејали и почели се ругати твоме убеђењу о Сину Божијем. Малочас подељени међу собом они су се уједанпут сви сложили против тебе и Христа твојега, као оно што се Пилат и Ирод измирише када хтедоше Христа осудити. И тако си ти под шибом од поруга и подсмеха путовао до свога места. Благо твојој души! Тако су трпели поруге за Христа најбољи од најбољих, мученици и богоугодници. Кесарије, брат Василија Великог, сматран је за угледног философа. Па цар Јулијан, проклети одступник од вере, хтеде придобити Кесарија на своју страну против хришћана. Дозове га у свој двор и почне саветовати, да напусти Хришћанство и врати се паганству. После дуге препирке најзад изјави Кесарије цару одлучно: “Хришћанин сам, и остајем хришћанин”.
Ту недавно причао ми је један млади Црногорац: Био сам, вели, у војсци и нисам се стидео своје вере. Но зато сам претрпео многе горчине. Построји каплар нашу десетину па викне мени: Иване, ко је твој Бог? А ја одмах одговорим: мој Бог је Свевишњи на небеси. А он мени шамар по једном образу. -Ја сам, вели каплар, твој Бог! – Не, ниси, одговорим ја, ти си мој каплар а мој Бог је на небеси. Опет шамар по другом образу. А мене не боли, него ми се срце шири од неке милине што нешто мало муке и ја подносим за Господа и Творца свога.
– Благо теби, Иване, рекнем му ја, што си исмеван и шамаран Бога ради.
А сад и теби и Ивану кажем: Радујте се и веселите се, јер је велика ваша плата на небесима.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro