Догматика Православне Цркве – Том III (први део)

ЕКЛИСИОЛОГИЈА – УЧЕЊЕ О ЦРКВИ
Црква, Светајна Христова – Благовест о Цркви и животу у Њој

Спасење = ухристовљење и охристовљење = живљење у Спаситељу = живљење у Цркви

 

Богоносни апостол показује: наше спасење састоји се у нашем ухристовљењу и охристовљењу, тојест у нашем васкрсењу из смрти греховне васкрслим Христом, и у сталном живљењу нашем са вазнесеним Христом и у вазнесеном Христу. Спасење није друго до живљење у Спаситељу, и живот Спаситељем. То је подвиг у коме човек сав живот Спаситељев доживљује у Духу Светом као свој кроз свете тајне и свете врлине: од духовног рођења па све до вазнесења. Ту човек стално живи у васкрслом и вазнесеном Спаситељу: јер иако смо на земљи — „живљење је наше на небесима”[1]; иако живимо међу људима, наш је „живот сакривен с Христом у Богу”[2], и ми мислимо „о ономе што је горе а не што је на земљи”[3]. Ми смо хришћани тиме хришћани што смо Христови: што смо једнаки с Христом једнаком смрћу, једнаким васкрсењем, једнаким животом[4]. — Тако, сваки хришћанин доживљује у маломе ону пуноћу богочовечанску, и оно свејединство богочовечанско, које је Господ Христос остварио у телу Свом, Цркви. И он постаје црква у маломе. Јер спасење и није друго до уцрквљење и оцрквљење: тојест непрекидно живљење у богочовечанском телу Цркве кроз свете тајне и свете врлине.

Видиш ли, благовести Златоречиви благовесник Спасов, неизмерну величину моћи Христове на нама који верујемо? Нас мртве, нас синове гњева Он оживе. Видиш ли наду звања? Са Христом нас Бог васкрсе и посади с десне стране Себи. Видиш ли славу наследства Његова? Да, рећи ћеш, очигледно је данас је Бог васкрсао са Њим; али чиме доказује апостол да нас је Бог посадио на небесима у Христу Исусу? Тиме, чиме доказује данас је Он и васкрсао са Христом: јер нико никада не би васкрсао да није васкрсла Глава; а пошто је Глава наша васкрсла, васкрснути смо и ми. Ето, на такав начин нас је Он и посадио Себи с десне стране на небесима. Када Глава седи горе, седи заједно и тело. Зато је свети апостол и додао: у Христу Исусу. Или, посматрано с друге стране: Он нас васкрсава кроз купељ крштења; али како нас после тога Он посади на небесима? Ако трпимо с Њим, вели свети апостол, с Њим ћемо и царовати[5]. Ако смо заједно умрли, заједно ћемо и оживети[6].

Све то Бог је из безграничног човекољубља учинио кроз Господа Христа: „да покаже у вековима који иду неизмерно богатство благодати своје добротом својом према нама у Христу Исусу”[7].

 


НАПОМЕНЕ:

[1] Флб. 3, 20.

[2] Кол. 3, 3.

[3] Кол. 3, 2.

[4] Ср. Рм. 6, 4—14.

[5] 2 Тм. 2, 12.

[6] Св. Златоуст, In Ephes. Homil. IV, 2; col. 32—33.

[7] Εф. 2, 7.

 

2 Comments

  1. Плирома или пуноћа божанског.

  2. Шта је то плирома