Догматика Православне Цркве – Том III (први део)

ЕКЛИСИОЛОГИЈА – УЧЕЊЕ О ЦРКВИ
Црква, Светајна Христова – Благовест о Цркви и животу у Њој

Мерило свих мерила

 

Са свих тих разлога оваплоћење Бога, Бог у телу, Богочовек Господ Христос — Истина је свих новозаветних истина; са Њим стоји или пада сва Црква, сав Богочовечански домострој спасења. То је душа свих спасења. То је душа свих новозаветних и црквених дела, подвига, врлина, збивања; благовест над свима благовестима; тачније: Свеблаговест. Још више: та чињеница, та Свеблаговест је мерило свих мерила. Њиме се, као најсигурнијом мером, мери све и сва у Цркви, у хришћанству. Другим речима: ко не признаје оваплоћење Бога, Богочовека Исуса Христа, није члан Цркве, није хришћанин. Шта више: то је антихрист.

Ово непогрешиво мерило благовест је светог христољубљеног боговидца и тајновидца Јована Богослова: Љубљени, не верујте свакоме духу, него проверавајте духове јесу ли од Бога; јер многи лажни духови изиђоше на свет. По овоме познајте духа Божјега, и духа заблуде: Сваки дух који признаје, исповеда — да је Исус Христос у телу дошао, од Бога је; и сваки дух који не признаје да је Исус Христос у телу дошао, није од Бога; и то је дух антихриста, за кога чусте да ће доћи, и сад је већ на свету.[1]

У ствари, сви духови који настањују наш земаљски свет, или свраћају у њега, деле се на две врсте: на оне од Бога и оне од ђавола. Од Бога су они који признају и исповедају да је Исус — оваплоћени Бог Логос, Господ и Спаситељ; а од ђавола су они који то не признају.

 


НАПОМЕНЕ:

[1] 1 Јн. 4, 1—3; ср. 1 Јн. 2, 22; 1 Кор. 12, 3.

 

2 Comments

  1. Плирома или пуноћа божанског.

  2. Шта је то плирома