ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 90
Похвална песма Давидова; ненатписан код Јевреја
 
Садржај
 
Представивши у 89. псалму преобраћање јеврејског народа, природно је следило да у овај псалам уведе оне, који су достигли савршенство у Христу[1] и који Њиме побеђују духовне непријатеље, тј. начала и власти, кнежеве света (космократоре) таме, духове злобе и најомраженијег сатану. Ти непријатељи се у овом псалму именују на различите начине: као (5) страх ноћни, стрела која лети по дану (6) ствар која проходи по тами, демон подневни, (7) хиљада и десетина хиљада, (13) аспида и змија (василиском), лав и змај. Псалам обзнањује победу човека Божијег над свим тим непријатељима.
(1) Који живи у помоћи Вишњега. Пророкујући Дух блаженим назива човека, тј. онога којем је помоћ и заштита Христос, јер је Он Вишњи. Зар није блажен онај, који се удостојио да за свог Покровитеља има Бога небеског? Под кровом Бога небеског настаниће се. Ко обитава у овој помоћи, свагда ће бити покривен и сачуван.
(2) Рећи ће Господу: Заступник мој јеси Ти, и уточиште моје. Ко би то рекао Господу, осим човека који је на Њега положио своју наду и који се на Њему утврђује у делу свог спасења?
(3) Јер ће те Он избавити од замке. Унапред поучава да се тиме означавају противничке силе.
(4) Плећима Својим заклониће те. Будући да је човек Божији рекао да ће га Сам Бог избавити од замке ловачке и од речи метежне, пророчки Дух, крепећи га и помазујући за духовну одважност, одговара: Плећима Својим заклониће тe. Јасније речено, заклониће те под сенку Својих крила, заштитиће те оружјем, након чега ти ниједна противничка сила неће нашкодити.
(5) Од стреле која лети по дану. Стрелом је овде назвао неку нечисту силу. (6) Од сусрета и демона подневнога. Подневним демоном назива демона лењости (немара, нехата, грч. ακηδια).
(7) Пашће поред тебе хиљада. Речима поред тебе означава заправо леву страну, јер с те стране, како каже, зло смишља хиљада, а са десне – десет хиљада. Наиме, на оно, што је право (десно) у нашим делима, што је снажно, врлинско и чудесно, устремљује се мноштво лукавих сила да би га уништило.
(8) Ипак ћеш очима својим сагледати. Нећеш, каже, претрпети ни најмању штету од злонамерника, и видећеш пад својих непријатеља.
(9) Вишњега си поставио за прибежиште cвoje. Дух човека Божијег и пророкујући Дух, одговарајући један другом, показују колика је корист од уздања у Бога.
 
(10) Неће те зло дотаћи, зато што зло долази споља, а врлине имају темељ унутар нас. Бог створи човека доброг, али је он, тражећи рђаве (лукаве) помисли, споља привукао зло (в. Књ. проп. 7; 29). И ударац се неће приближити стану твоме. Заповеда му да буде одважан, јер му се неће догодити ништа непријатно, као и да верује да се онима, који верују у Бога, за помоћника шаље ангео.
(11) Јер ће ангелима Својим заповедити за тебе. Ово је рекао и у тридесет трећем псалму: Ангео Господњи је око оних, који Га се боје, и избавиће их (Пс. 33; 7). Послушајмо шта каже и патријарх Јаков: Ангео који ме избављао од свакога зла (1. Мојс. 48; 16). И велики Авраам је, храбрећи свога слугу, рекао: Господ Бог ће… послати ангела Својега пред тобом да отуда доведеш жену сину мојему Исааку (1. Мојс. 24; 7). Отуда, дакле, дознајемо да Бог сваке твари посредством ангела чува оне који се уздају у Њега. Да те сачувају на путевима многим. Онај, који се ни у чему не спотиче, биће сачуван на свим путевима својим.
(12) Да се не спотакне нога твоја о камен. Речју нога означава душу, а речју камен грех.
(13) На аспиду и змију отровну (василиска) наступаћеш. Ти, човече Божији, не само да нећеш претрпети никакво зло, него ћеш чак и све мноштво духова видети под својим ногама, због чега ћеш сасвим неустрашиво газити њихове главе.
(14) Јер се на Мене поуздао, и избавићу гa. Овде говори у име Самог Бога, Који као награду за веру обећава спасење. Ово је на крају изговорио Бог сваке твари, поучавајући какав је плод уздања. Избавићу га, каже Бог, од свих видљивих и невидљивих злонамерника, оградивши га уздањем у Мене. Због тога ћу га сачувати, услишати кад Ме призива и примити његову прозбу. Покрићу Га, јер је познао Име Моје. Слуге Своје нећу само избавити од злонамерника, него ћу им подарити и бесконачни живот и удостојићу их Мог спасења. А наше спасење је Исус Христос, Који нас уводи у нови подвиг и припрема да се с Њим зацаримо.
(15) Призваће Ме, и услишићу Га. Онај, који ме призове громогласношћу душе, задобиће Моју пажњу и благонаклоност према његовој прозби, јер ја сам свагда с њим, чак и кад је у искушењу.
(16) Дугим данима (живота) испунићу Га, и показаћу му спасење Моје. Ово спасење је Сам наш Господ Исус Христос, Који нас уводи у нови век и припрема да се зацаримо с Њим.
 
Из тумачења Јефимија Зигабена:
 
У овом псалму излаже се учење о томе да нада има непобедиву моћ. Свети Григорије Нисијски каже да овај псалам код Јевреја нема натпис стога, што они нису желели натпис који би указивао на Христов долазак. Теодорит каже да овај псалам поучава да је нада у Бога непобедива. Блажени Давид је духовним очима прозрео шта ће се догађати у Језекијино време и видео је како ће он, уздајући се у Бога, истребити Асиријце. Тада је написао овај псалам као поуку колико добра доноси уздање у Бога.
(3) Он ће те избавити од замке ловачке. Замке видљивих ловаца, у које они хватају људе, јесу заседе и шуме поред пута, као и скривена места, док су замке духовних ловаца, односно демона, који лове душе, зли напади, зле жудње и клевете којима нам приступају посредством страсти. Реч метежну Симах је превео као реч опадачку, тј. као клевету, јер таква реч ствара метеж (пометњу) у души оклеветаног. Због тога је и Соломон рекао: Страшна реч помућује душу човека праведног (Приче Сол. 12; 25 – према Септуагинти).
(5) Нећеш се бојати страха ноћнога, од стреле која лети по дану. Ти, човече, који живиш у помоћи Божијој, нећеш се уплашити страха какав се осећа ноћу, било да потиче од демона или од људи, нити ћеш се уплашити стрела, како оних вештаствених, које се дању бацају на људе, тако ни оних духовних, којима нас гађају демони и страсти. Од ствари која проходи у тами, од сусрета и демона подневнога. Ти, који живиш у помоћи Божијој, нећеш се уплашити никакве ствари која корача кроз таму, а каква су лопов, клеветник или паликућа. Мрачна ствар су и блуд, прељубништво, демон страсти и томе слично. Сусрет је свака невољна ствар која се неочекивано дешава. Под подневним демоном неки, као Јевсевије и Атанасије, подразумевају демона лењости и немара, који људе наговара да леже у подне. Неки пак сматрају да је то демон гнусних и телесних помисли, а неки да је то демон неуздржања, будући да сви ти демони војују против људи у време поднева, када се насите и утробу оптерете храном. Према Дидимовим речима, страх ноћни је опасност што долази од стране телесних наслада, које посебно нападају у тами, а стрела која лети подану је користољубље, јер је то његово време. Ствар која проходи у тами је, према Дидиму, сваки грех и незнање, као и злобни дух заблуде који их узрокује. Кирило пак каже да би ствар која проходи у тами могао бити и неприметни грех, јер понекад не знамо неку скривену ствар и падамо у замку пропасти; сусрет подневни је отворени и нескривени грех. Овде би требало приметити да је подневни демон помутио и Давида, јер је он после подневног сна починио прељубу са Вирсавејом.
(7) Пашће поред тебе хиљада, и десет хиљада с десне стране теби. У вишем смислу, псалам говори да ћеш ти, који живиш у помоћи Божијој, са леве стране бити изложен многим стрелама, док ће их са десне бити много више. Под левом страном подразумева се изложеност стрелама бесловесних страсти као што су јарост и пожуда, које су очигледно и неоспорно зло. Под десном страном се подразумева да је човек изложен нападима који привидно изгледају добри и праведни иако у ствари нису такви. Наиме, ђаво зна да многи не прихватају грех кад се он појави отворено и обнажено и због тога против њих почиње да војује стварима које се чине добрим, да би их посредством њих сурвао у очигледно зло.
(13) На аспиду и змију отровну (василиска) наступаћеш, и згазићеш лава и змаја. Теби, човече, који своје уточиште имаш у Богу, неће се приближити никаква отровна или месождерна звер. То се јасно показало у случају многих светитеља, о чему сведоче њихова житија. У вишем смислу, наступањем на аспиду и василиска Давид је изразио победу над злом. Под аспидом би се могла подразумевати клевета која, слично аспиди, у погледу оклеветаног убацује отров у људске уши. Василиск је завист; као што василиск наноси штету самим погледом, тако је и завист самим погледом у стању да нашкоди онима, којима завиде. Лав је суровост и нечовечност, а змај јарост. Према Јевсевијевим речима, противничке (демонске) силе деле се на началства, власти, владаре овог света (космократоре) и духове злобе, а изображавају се лавом, змајем, аспидом и василиском.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. Грч. των δια Χριστου τελειουμενων, досл. “који су кроз Христа савршени”; у извесном смислу могло би се превести и као: “они који су тајновођени Христом”, јер грч. глагол “τελεω” (окончати, испунити, извршити, усавршити и сл) може да означи и увођење у тајинство, тј. тајновођење или посвећење, прим. прев.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.