ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 56
(1) За крај, да не погубиш, псалам Давидов, за стилографију, кад побеже од лица Саулова у пећину
 
Садржај
 
Пошто га је Саул прогонио, Давид је са још четири стотине људи ушао у пећину. Након што је одсекао скут Сауловог плашта, испевао је овај псалам (в. 1. Сам. 24; 45). Псалам се, међутим, односи и на оно што је Христос савршио за нас када је у последње дане, јавивши се на земљи у телу, од нас одсекао трулежност (пропадљивост).
(2) Помилуј ме, Боже, помилуј ме. Давид приноси псалмопојање Богу у име целог човечанства. Јер се у Тебе поузда душа моја, и у сенци крила Твојих надам се. У Светом Писму, крилима се обично назива надзирућа (грч. επισκοπικη) сила Божија, према оном што је речено: Колико пута хтедох да саберем чеда твоја, као што кокош скупља пилиће cвoje под крила (Мт. 23; 37). Због тога се надам Твојој помоћи. Докле не прође безакоње, тј. док из средине не ишчезну и сатана и нечисте силе.
(3) Завикаћу Богу Вишњему, Богу који ми учини доброчинство. Исиоведићу се, каже, и принећу благодарење Теби, мом Доброчинитељу.
(4) Посла са неба и спасе ме. Јасно проповеда о силаску Господњем. Даде на посрамљење оне који ме газе, тј. духовне противничке силе. Учини нам доброчинство, да бих с одважношћу могао да кажем да си с небеса погледао на нас, да си наша дела исправио и постидео дела наших непријатеља. Или можда говори о оном спасењу каквим је спасен у пећини, кад је непријатељ већ био у његовој власти. Иако га је поштедео, то се на крају преобратило у срамоту спасенога, јер је узалудно смишљао зло против онога који га је спасао. Посла Бог милост Своју и истину Своју. Очева Милост и Истина је Син.
(5) И избави душу моју од лавова, тј. од лавова духовних. Заспах потрешен, остављен међу лавовима, тј. међу гетским иноплеменицима. Или пак, што се мене тиче, заспах потрешен људским безбожништвом. Вишњи, међутим, пославши Свог Логоса, избави душу моју, и није ми нашкодила потресеност због лавова. Пошто сам избављен и од тих духовних лавова, смирио сам се, иако су ме раније потресали. Међутим, какве су то страшне звери? Синови људских, зуби су њиховu оружје и стреле, тј. они су свему штетни. Као што наоштрен мач лако убија, тако и језик, кад се наоштри, задаје смрт својим злословљењем. Пророк то говори мислећи на оно што се догађало Спаситељу у време страдања, кад су Јевреји узвикивали Пилату за Христа: Узми, узми, распни Га (Јн. 19; 15) и Кад Он не би био злочинац, не бисмо Га предали теби (Јн. 18; 30).
(6) Узнеси се на небеса, Боже и по свој земљи слава Твоја. Иако си ради нашега спасења снисходио до добровољног умањења (εις εκουσιον κενωσιν) и био послушан чак до смрти на крсту, узнеси се опет на небеса јер ћеш Својим усхођењем сву земљу испунити славом.
(7) Замку припремише ногама мојим. Ти си учинио да они, који су ми постављали замке, сами упадну у јаму коју су мени копали и зато, окончавши то дело, узнеси се на небеса.
(8) Готово је срце моје, Боже, готово је срце моје. Моли се да му подари Духа Светога, јер је Јединородни, Који се вазнео на небеса, обећао да ће Га послати, и каже (Давид) да је његово срце постало спремно (готово) за примање Духа.
(9) Устани, славо моја. Својом славом назива пророкујућег (προφητικον) Духа. Устаните, псалтиру и гусле. Псалтиром мазива душу, а гуслама тело. Устаћу за јутра (рано). Осетивши духовну светлост, устаћу на псалмопојање.
(10) Исповедаћу те u хвалити међу народима, Господе, псалмопеваћу Ти међу незнабошцима. У свом исповедању благовести преобраћање свих народа, јер сви народи псалмопоју његове (Давидове) химне.
(11) Јер се узвелича до небеса милост. Твоја. То је слично ономе, што је речено: И сама твар ће се ослободити од робовања пропадљивости на слободу славе деце Божије (Рим. 8; 21). И до облака истина Твоја. Самим делима си показао да су истините речи облака, тј. пророка.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.