НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 46
(1) За крај, за синове Kopejeee. Псалам
 
Садржај
 
Овај псалам је испеван у име светих апостола који, приликом победе над омраженим демонима, саветују незнабошцима да корачају ка добрим делима.
(2) Cвu народи запљескајте рукама, тј. подвизавајте се у добрим делима. Покликните Богу Гласом радовања. Овај псалам је победничка песма. Због тога се незнабошци позивају да га поју над већ свргнутим противничким (непријатељским) силама, тј. демонима.
(3) Јер је Господ Вишњи страшан. Вишњи за Цркву, страшан за непријатеље. Цар велики над целом земљом. Лукави, каже, неће више господарити над онима који живе на земљи, јер им је (верујућима) Господ дао власт да стају на змије и скорпије (в. Лк. 10; 19), покоривши сва демонска мноштва под њихове ноге.
(4) Покори нама народе, и незнабошце под ноге наше. Радују се због удела који им је дао Господ.
(5) Изабрао нам је наслеђе Своје. Какво је наслеђе Господње, осим онога о којем је Отац рекао: Тражи од Мене и даћу Ти народе у наследство Твоје (Пс. 2; 8)? Доброту Јаковљеву, коју је заволео. Добротом Јаковљевом назива Јаковљево пророчанство о незнабошцима, у којем је рекао: То је онај којег очекују народи (1. Мојс. 49; 10 према Септуагинти). Ту доброту је и заволео. Ко ју је заволео, ако не Онај Који је за њу положио Своју душу? Он је ту возљубљену доброту изабрао за Своје наслеђе.
(6) Узиђе Бог са усклицањем. Тиме се означава Господње усхођење на небеса. Господ са гласом трубним. Похвале оних који су се узнели заједно са Њим назвао је гласом т.рубним.
(7) Певајте Богу нашем, псалмопевајте; певајте Цару нашем, псалмопојте. Будући да ангели поју Вазнетоме, и ви, незнабошци, вршите то исто служење и појте Богу Који се зацарио на земљи, јер је радоснима по Богу својствено да поју: Је ли ко весео међу вама? Нека поје Богу (Јак. 5; 13).
(8) Псалмопевајте (Њему) разумно, а не уз гусле, као некадашњи појци, јер то значи: разумно. (9) Зацари се Бог над народима, јер су поверовали у Њега. Бог седи на светом престолу Своме. Указује на Његов Други долазак, кад ће сести да суди васељени.
(10) Кнезови народа сабраше се с Богом Авраамовим, а то је слично реченоме: Сешћете и сами на дванаест престола и судити над дванаест племена Израиљевих (Мт. 19; 28). Божији моћници земље веома се уздигоше, јер су се на земљи кротких, коју ће наследити свети, узнели и прославили моћници Божији, као што смо видели из претходних речи: Сешћете на дванаест престола.
 
 

 
 

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *