ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 46
(1) За крај, за синове Kopejeee. Псалам
 
Садржај
 
Овај псалам је испеван у име светих апостола који, приликом победе над омраженим демонима, саветују незнабошцима да корачају ка добрим делима.
(2) Cвu народи запљескајте рукама, тј. подвизавајте се у добрим делима. Покликните Богу Гласом радовања. Овај псалам је победничка песма. Због тога се незнабошци позивају да га поју над већ свргнутим противничким (непријатељским) силама, тј. демонима.
(3) Јер је Господ Вишњи страшан. Вишњи за Цркву, страшан за непријатеље. Цар велики над целом земљом. Лукави, каже, неће више господарити над онима који живе на земљи, јер им је (верујућима) Господ дао власт да стају на змије и скорпије (в. Лк. 10; 19), покоривши сва демонска мноштва под њихове ноге.
(4) Покори нама народе, и незнабошце под ноге наше. Радују се због удела који им је дао Господ.
(5) Изабрао нам је наслеђе Своје. Какво је наслеђе Господње, осим онога о којем је Отац рекао: Тражи од Мене и даћу Ти народе у наследство Твоје (Пс. 2; 8)? Доброту Јаковљеву, коју је заволео. Добротом Јаковљевом назива Јаковљево пророчанство о незнабошцима, у којем је рекао: То је онај којег очекују народи (1. Мојс. 49; 10 према Септуагинти). Ту доброту је и заволео. Ко ју је заволео, ако не Онај Који је за њу положио Своју душу? Он је ту возљубљену доброту изабрао за Своје наслеђе.
(6) Узиђе Бог са усклицањем. Тиме се означава Господње усхођење на небеса. Господ са гласом трубним. Похвале оних који су се узнели заједно са Њим назвао је гласом т.рубним.
(7) Певајте Богу нашем, псалмопевајте; певајте Цару нашем, псалмопојте. Будући да ангели поју Вазнетоме, и ви, незнабошци, вршите то исто служење и појте Богу Који се зацарио на земљи, јер је радоснима по Богу својствено да поју: Је ли ко весео међу вама? Нека поје Богу (Јак. 5; 13).
(8) Псалмопевајте (Њему) разумно, а не уз гусле, као некадашњи појци, јер то значи: разумно. (9) Зацари се Бог над народима, јер су поверовали у Њега. Бог седи на светом престолу Своме. Указује на Његов Други долазак, кад ће сести да суди васељени.
(10) Кнезови народа сабраше се с Богом Авраамовим, а то је слично реченоме: Сешћете и сами на дванаест престола и судити над дванаест племена Израиљевих (Мт. 19; 28). Божији моћници земље веома се уздигоше, јер су се на земљи кротких, коју ће наследити свети, узнели и прославили моћници Божији, као што смо видели из претходних речи: Сешћете на дванаест престола.
 
 

 
 

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.