ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 83
(1) За крај, за точила, псалам синова Корејевих
 
Садржај
 
И у овом псалму се поново говори о црквама. Отуда се и види зашто он има натпис: за точила.
(2) Како су мила насеља Твоја, Господе над војскама! Насељима назива она места где су основане свете Божије цркве, којима стреми свака богољубива душа.
(3) Срце моје и тело моје обрадоваше се Богу живоме. Псалмопојац као да каже следеће: И телом и душом посветио сам се на служење Богу истинитом. Речено је: Богу живом, за разлику од идола, који су мртви и начињени од неоживотвореног вештаства.
(4) Јер и птица нађе дом себи, и грлица гнездо себи, где ће положити птиће своје; жртвеници Твоји, Господе. Под птицом подразумева људску душу коју лови духовни ловац, према ономе што је речено: Душа наша као птица избави се oд замке ловачке (Пс. 123; 7), док под грлицом подразумева душу која живи у чистоти и целомудрености. Због тога каже да ће свака душа наћи себи уточиште, тј. приступ ка олтарима.
(5) Блажени који обитавају у дому Твоме, тј. у дому небеском.
(6) Блажен је човек коме је заштита у Тебе, Господе; усхођења је завештао (положио) у срцу своме. Изабравши Бога за свог заштитника, он свакодневно у себи назиђује добре помисли које је у овом псалму назвао и усхођењима, будући да душа, идући по њима, са земље усходи на небо.
(7) У долини плача. Долином плача назива смртни живот. Због тога и каже: свакодневно их поучавајући током смртног живота, испуњаваш их добрим помислима и они могу да осете Твоју заштиту.
Јер ће благослове дати Законодавац, (8) ходиће из силе у силу. Награду за добре помисли даће им Законодавац, тј. Онај, Који им је дао закон Новог Завета. Какви су то благослови? Зар то нису они, који ће ходити из силе у силу? Под тим подразумева усхођење из овдашњег живота по Богу у вишњи Јерусалим, а када оду у њега, видеће Бога као што јесте (1. Јн. 3; 2).
(10) Погледај на лице Помазаника Твога. Помазаником овде назива народ, који је призван на царско свештенство (1. Петр. 2; 9).
(11) Јер је бољи дан један у дворовима Твојим него хиљаде других. Под једним даном у дворовима Божијим, тј. у црквама, подразумева дан Спаситељевог васкрсења. Хиљадама (или хиљадом, како пише у јеврејском тексту) назива служење под Законом, какво је било на снази током хиљаду година, почев од времена Соломона који је подигао божанствени храм па до доласка Спаситељевог. Због тога указује на велико превасходство еванђелског служења у односу на служење под Законом. Изабрао сам (рађе) да се премећем у дому Бога мојега. Овим као да каже следеће: више желим да будем мали и безначајан међу онима који припадају Цркви, него да будем велики у грешном народу. То се може применити на Јевреје, који су одведени у вавилонско ропство, али се може применити и на нас. Као што је њих благодат Духа научила да не занемарују то, што су лишени дома Божијег, тако се и ми тиме уразумљујемо да свагда љубимо храмове посвећене Богу и да желимо да обитавамо у њима.
(12) Господ неће лишити добара оне који ходе у безазлености, јер ће се они, који су томе (тј. безазлености) наклоњени, свагда наслађивати свим тим добрима. Из Божијих храмова извире милост и тамо се у изобиљу преноси (предаје) истина. Тамо добијамо учење о добрим догмама, тамо на источницима Свесветог Духа црпемо божанствену благодат. Тамо постајемо славни и знаменити по превасходству. Сажетије речено, тамо примамо обиље свих дарова, ослобађамо се од зла и лукавства и прихватамо да живимо у простоти и истини.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.