НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 145
Псалам. Алилуја. Агеја и Захарије
 
(1) Хвали душо моја Господа, хвалићу Господа у животу мојем, псалмопојаћу Богу моме докле постојим. (4) Тога дана пропашће cвe помисли његове, тј. у смртном часу показаће се све, о чему је мислио, и неће бити скривено ништа, о чему је маштао на земљи.
(7) Који даје храну Гладнима, тј. духовну храну гладнима свакога добра.
 
Из тумачења Јефимија Зигабена:
 
(1) Хвали душо моја Господа, што је слично речима: Благослови душо моја Господа (Пс. 102.103).
(2) Хвалићу Господа у животу мојем, псалмопеваћу Богу моме докле постојим, тј. хвалићу Бога док год сам у овом животу.
(3) Не уздајте се у кнезове, у синове људске, у њима нема спасења. Саветује да се не уздамо у кнезове и у старешине, тј. у смртне људе, који нити могу да спасу сами себе, нити пак могу самима себи да помогну; ако не могу да помогну самима себи, онда утолико мање могу да помогну другима. И сам видиш, читаоче, у каквим се опасностима и смртним болестима налазе кнезови и старешине; они нису у стању да се избаве од тих опасности и од смртних болести. Нека то чују и они колебљиви хришћани, који су све своје уздање положили на велике људе, надајући се да ће им они помоћи у невољи.
(5) Блажен је коме је Бог Јаковљев помоћник његов, уздање је његово у Господа Бога својега. Блажен је, каже, онај човек којем је помоћник Бог, у Којег се уздао и патријарх Јаков, и Који му је много пута помогао.
(7) Који чини суд онеправдованима (увређенима, пониженима), који дајехрану гладнима. Блажен је, додаје, онај човек који се нада у Бога, Који се свети за увређене, како у садашњем тако и у будућем животу и Који, истовремено, даје неопходну храну гладнима душевног добра, према ономе што је речено: Благо Гладнима и жеднима правде, јер ће се наситити (Мт. 5; 9). Безбројно је мноштво оних који су, будући увређени, добили од Бога помоћ и заштиту у садашњем животу, као и оних гладних, које је Бог нахранио у различита времена.
Господ ослобађа сужње, (8) Господ умудрује слепе. Господ не ослобађа само оне, који су свезани видљивим (вештаственим) оковима и житејским несрећама, који су затворени у мрачне тамнице, него и оне који су свезани оковима својих грехова. Осим тога, Господ не само да умудрује оне, који су лишени телесног вида (тако што недостатак телесних очију допуњује давањем мудрости од Бога) него умудрује и оне, који још немају душевне очи. Господ не васпоставља само оне који су од здравих постали болесни, него и оне који су из врлине пали у порок. Такви су били незнабошци, јер су у погледу врлине и они били свезани.
(8) Господ љуби праведнике, Господ љуби дошљаке. Праведницима Давид назива оне који су пре Еванђеља заблистали својим врлинама, а дошљацима оне који су после Еванђеља благочестиво приступили вери у Христа. Можда праведнима назива и оне, који су савршени у врлини, а дошљацима оне, који су почетници у њој. Као непостојане и немоћне, Господ чува и оне који још нису искусили битку са демонима.
Сироту и удову прима. Господ, каже, штити и помаже удовицу и сироту, због чега на различитим местима Писма заповеда да се помаже удовицама и сиротима. Ово, међутим, можеш да схватиш и алегоријски. Сирот је и онај који, Христа ради, остави оца и мајку, ако су они неверујући. Или пак онај који остави оца и мајку, чак и ако су они верујући, и одлучи да следи Христа монашким животом. Удовица је и она, која, поверовавши у Христа и поставши православна, напусти мужа неверника или јеретика. Сиротим се може сматрати и онај човек који је одбацио ђавола, свог пређашњег оца и учитеља у злу. Удовицом се може назвати и душа која је одбацила зло, иако је раније била привезана за њега. Дакле, тог сиротог и ту удовицу штити Господ и даје им Своју помоћ: сиротог чини Својим сином по благодати, а удовицу Својом невестом посредством Светога Духа.
Пут грешних погубљује. Пут грешника је злонамерност и лукавство, које Господ искорењује. О томе се говори и на крају првог псалма, где се каже да ће пут грешника (безбожника) пропасти.
(10) Зацариће се Господ до века. Син Божији, Који царује као Бог, и као човек ће се зацарити у векове, о чему говоре и Његове речи: Даде Ми се свака власт на небу и на земљи (Мт. 28; 18). Или, једноставно Давид жели да каже да ће Бог царевати до века и да Његовом Царству неће бити краја.
Бог Твој Сионе из нараштаја у нараштај. Бог Твој Сионе, цареваће, или постојаће, из нараштаја у нараштај. Речи из нараштаја у нараштај означавају једне који умиру и друге који ће устати из мртвих, док је Сион – Црква верујућих.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *