ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 145
Псалам. Алилуја. Агеја и Захарије
 
(1) Хвали душо моја Господа, хвалићу Господа у животу мојем, псалмопојаћу Богу моме докле постојим. (4) Тога дана пропашће cвe помисли његове, тј. у смртном часу показаће се све, о чему је мислио, и неће бити скривено ништа, о чему је маштао на земљи.
(7) Који даје храну Гладнима, тј. духовну храну гладнима свакога добра.
 
Из тумачења Јефимија Зигабена:
 
(1) Хвали душо моја Господа, што је слично речима: Благослови душо моја Господа (Пс. 102.103).
(2) Хвалићу Господа у животу мојем, псалмопеваћу Богу моме докле постојим, тј. хвалићу Бога док год сам у овом животу.
(3) Не уздајте се у кнезове, у синове људске, у њима нема спасења. Саветује да се не уздамо у кнезове и у старешине, тј. у смртне људе, који нити могу да спасу сами себе, нити пак могу самима себи да помогну; ако не могу да помогну самима себи, онда утолико мање могу да помогну другима. И сам видиш, читаоче, у каквим се опасностима и смртним болестима налазе кнезови и старешине; они нису у стању да се избаве од тих опасности и од смртних болести. Нека то чују и они колебљиви хришћани, који су све своје уздање положили на велике људе, надајући се да ће им они помоћи у невољи.
(5) Блажен је коме је Бог Јаковљев помоћник његов, уздање је његово у Господа Бога својега. Блажен је, каже, онај човек којем је помоћник Бог, у Којег се уздао и патријарх Јаков, и Који му је много пута помогао.
(7) Који чини суд онеправдованима (увређенима, пониженима), који дајехрану гладнима. Блажен је, додаје, онај човек који се нада у Бога, Који се свети за увређене, како у садашњем тако и у будућем животу и Који, истовремено, даје неопходну храну гладнима душевног добра, према ономе што је речено: Благо Гладнима и жеднима правде, јер ће се наситити (Мт. 5; 9). Безбројно је мноштво оних који су, будући увређени, добили од Бога помоћ и заштиту у садашњем животу, као и оних гладних, које је Бог нахранио у различита времена.
Господ ослобађа сужње, (8) Господ умудрује слепе. Господ не ослобађа само оне, који су свезани видљивим (вештаственим) оковима и житејским несрећама, који су затворени у мрачне тамнице, него и оне који су свезани оковима својих грехова. Осим тога, Господ не само да умудрује оне, који су лишени телесног вида (тако што недостатак телесних очију допуњује давањем мудрости од Бога) него умудрује и оне, који још немају душевне очи. Господ не васпоставља само оне који су од здравих постали болесни, него и оне који су из врлине пали у порок. Такви су били незнабошци, јер су у погледу врлине и они били свезани.
(8) Господ љуби праведнике, Господ љуби дошљаке. Праведницима Давид назива оне који су пре Еванђеља заблистали својим врлинама, а дошљацима оне који су после Еванђеља благочестиво приступили вери у Христа. Можда праведнима назива и оне, који су савршени у врлини, а дошљацима оне, који су почетници у њој. Као непостојане и немоћне, Господ чува и оне који још нису искусили битку са демонима.
Сироту и удову прима. Господ, каже, штити и помаже удовицу и сироту, због чега на различитим местима Писма заповеда да се помаже удовицама и сиротима. Ово, међутим, можеш да схватиш и алегоријски. Сирот је и онај који, Христа ради, остави оца и мајку, ако су они неверујући. Или пак онај који остави оца и мајку, чак и ако су они верујући, и одлучи да следи Христа монашким животом. Удовица је и она, која, поверовавши у Христа и поставши православна, напусти мужа неверника или јеретика. Сиротим се може сматрати и онај човек који је одбацио ђавола, свог пређашњег оца и учитеља у злу. Удовицом се може назвати и душа која је одбацила зло, иако је раније била привезана за њега. Дакле, тог сиротог и ту удовицу штити Господ и даје им Своју помоћ: сиротог чини Својим сином по благодати, а удовицу Својом невестом посредством Светога Духа.
Пут грешних погубљује. Пут грешника је злонамерност и лукавство, које Господ искорењује. О томе се говори и на крају првог псалма, где се каже да ће пут грешника (безбожника) пропасти.
(10) Зацариће се Господ до века. Син Божији, Који царује као Бог, и као човек ће се зацарити у векове, о чему говоре и Његове речи: Даде Ми се свака власт на небу и на земљи (Мт. 28; 18). Или, једноставно Давид жели да каже да ће Бог царевати до века и да Његовом Царству неће бити краја.
Бог Твој Сионе из нараштаја у нараштај. Бог Твој Сионе, цареваће, или постојаће, из нараштаја у нараштај. Речи из нараштаја у нараштај означавају једне који умиру и друге који ће устати из мртвих, док је Сион – Црква верујућих.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.