ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 149
Алилуја
 
Тумачење Јефимија Зигабена
 
Према речима бл. Теодорита, овај псалам се у историјском смислу односи на Јевреје, који су након повратка из Вавилона победили све околне, непријатељске народе. Према речима св. Златоуста, псалам се, у вишем смислу, односи на хришћане, а тако га је протумачио и св. Григорије Богослов, који каже: “Нову песму Господу поју они, који припадају новој твари, они новозаветни, обучени у новог човека”:
(1) Певајте Господу песму нову, хвала је Његова у Цркви преподобних.
(2) Нека се узвесели Израиљ Створитељу своме, и синови Сионови обрадоваће се Цару своме. Нека се узвесели нови Израиљ, који на нови начин поје Богу, тј. нека се узвесели сваки хришћанин, најпре зато, што га је Бог створио као човека, а затим и зато што га је присајединио Себи и Свом новом народу. Синови Сиона су синови новозаветног еванђеља, односно хришћани. Они нека се радују и поју Богу, као прво, зато што их је призвао у биће, а као друго, зато што их је удостојио да буду блиски Богу. Наиме, Бог се зацарио у њима као у Својим синовима и пријатељима, што представља други вид доброчинства.
(3) Нека хвале Име Његово у хору, уз бубањ u псалтир нека Му псалмопоју. Сви хришћани, синови Сиона, некапоју Господу у хору, тј. сједињено и једногласно, да би ово једногласје у песмопојању створило у њима и јединство и сагласност љубави, једнодушје и једномислије. Како то овде показује Давид, древном јеврејском народу било је допуштено да Богу поје уз музичке инструменте, као што им је било допуштено и приношење животињских жртава, али само услед слабости њиховог ума и склоности ка задовољствима. За нови народ, псалтир представља вишње надахнуће које долази од благодати Духа, будући да псалтир испушта звук из свог горњег дела. Према једном тумачењу, бубањ (тимпан) је делање, а псалтир созерцање, због чега смо дужни да Богу појемо делањем и созерцањем.
(4) Јер Господ благоволе у народу Своме, и узнеће кротке у спасење. Господ, каже, благоволи, односно жели добро у Свом народу, као што је речено и код Еванђелисте: Међу људима благовољење (Лк. 2; 14). Кротке или смирене ће Господ прославити и спасти.
(5) Похвалиће се преподобни у слави, и обрадоваће се на постељама својим. У дословном значењу, овде се говори о победи Јевреја над суседним народима, који су спречавали обнову храма и града Јерусалима. Услед тога, Јевреји не само да ће безбрижно спавати, него ће спавати са радошћу и весељем срца, будући да су се ослободили свих својих непријатеља – незнабожачких народа.
(6) Узношења Божија су у устима њиховим, и мачеви двосекли су у рукама њиховим. Ове речи наводе на мисао да ће Израиљци који прослављају Бога водити битке са својим непријатељима, да ће у њиховим устима бити псалмопојање и славословљење а у рукама оружје којим ће поразити и посећи своје противнике.
(7) Да учини освету у незнабошцима, изобличење у народима. Израиљци ће, каже, устима прослављати Бога а рукама ће се борити с непријатељима, имајући за циљ да се Бог кроз њих освети суседним народима за увреде и ратове против Његовог народа, (8) Да вежу цареве њихове у ланце, и славне њихове у ручне окове железне.
(9) Да учини на њима суд написан, слава he ова бити свима преподобнима Његовим. Израиљци ће, најзад, славословити Бога устима и борити се с народима рукама да би Бог кроз њих осудио и казнио њихове непријатеље и да би се осветио за Свој народ. Слава, која им је обећана, састојала се у победи над свим суседима, извојеваној на необичан и задивљујући начин, уз помоћ и садејство Божије.
Тако се овај псалам тумачи у историјском смислу. У вишем смислу, међутим, он се тумачи на следећи начин. Према светом Златоусту, речи да ће се преподобни похвалити славом односе се на будући век, јер, како учи апостол Павле, страдања овога века нису ништа у поређењу са славом која ће нам се открити (в. Рим. 8; 18). Таква слава је крст, као што је и речено: Боже сачувајда се било чим другим хвалим осим крстом Господа нашега Исуса Христа (Гал. 6; 12). Осим тога, Давид хвали кротке и преподобне, да би у нама подстакао кроткост и преданост Богу. Обрадоваће се на постељама својим, тј. у вечним небеским обитељима и у приуготовљеним обитавалиштима. Двосекли мач означава крст Господњи, јер уништава и рањава мноштва демона. Под мачем се може подразумевати и живот апостола и њихових наследника, будући да је изоштрен и речју и делом, односно и делањем и созерцањем. Освета незнабошцима изражава начин деловања апостола, који су тако поступали с циљем да људе ослободе од робовања и сурове власти ђавола. Под царевима и славнима међу незнабошцима требало би подразумевати демоне који су владали над њима и којима су они указивали почасти.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.