ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 78
Псалам Асафов
 
Садржај
 
Пророк је овај псалам испевао над онима који су у Антиохово време погубљени страшном смрћу. У својој молитви преклиње Бога да се освети за убијање народа и да несреће окрене на оне, који су их причинили Израиљцима.
(1) Боже, дођоше незнабошци у наслеђе Твоје, јер је Антиох са мноштвом народа ушао у Јерусалим и спалио божанствени храм. Оскврнише храм свети Твој. Сада, каже, други поседују Твоје наслеђе, а оно, што Теби припада, налази се у власти иноплеменика. (2)Поставише Јерусалим као кошару од поврћа,” тј. као места начињена од камена, на која се ставља убрано поврће.
Поставише трупове слугу Твојих за храну птицама небеским. Због своје прекомерне нечовечности, непријатељи нису допуштали рођацима да сахране своје мртве. Месо преподобних Твојих зверима земаљским. Зар преподобни, као што су били Макавеји, нису проливали своју крв за очување Закона?
(5) Распаљујеш се као огањ ревности Твоје. Узревнуј, каже, о Свом Имену, на које хуле непријатељи.
(8) Не спомени наша стара безакоња. Под тим подразумева древне грехове у Египту.
(10) Да не кажу народи незнабожачки: где је Бог њихов? Иако мноштво грехова спречава наше спасење, учини то ради Свог Имена, ради поруге (12) којом су Те ружили, ради (10) крви слугу Твојих коју пролише, ради (11) уздисања сужања.
(11) По величанству мишице Твоје сачувај синове убијених. Силом мишице Твоје спаси оне, који су избегли покољ.
 
Из Тумачења Јефимија Зигабена:
 
(2) Поставише трупове слугу Твојих, преподобне Твоје за храну птицама небеским. Труповима се називају мртва тела, а слугама и преподобним Божијим убијени Јевреји. Преподобнима и слугама назива Јевреје, јер су они пре свих осталих народа били посвећени Богу. И мада се већ одавно беху удаљили од светих дела, још увек је било сачувано име светих (преподобних). Тако се у Писму понекад и лажни пророци називају пророцима, као што и апостол Павле, одбачене гране назива светима, јер им је корен свет (Рим. 11; 16-17). Осим тога, преподобнима се могу назвати и Макавеји и остали побожни људи који су убијени заједно с њима, као што се често дешава при освајању градова.(…)
Овај псалам се може протумачити историјски, али се исто тако може применити и на хришћане, које прогоне народне старешине. При таквом тумачењу, под незнабошцима се могу подразумевати и народне старешине, и прогонитељи и, уопште, сви непријатељи хришћана. Наследници Христови су хришћани, према ономе што је речено у Псалму: Даћу Ти народе у наследство Твоје (Пс. 2; 8). Храм Христов је свака помесна црква, а Јерусалим је сваки хришћански град. Трупови су тела мученика, а сагласно овоме требало би разумети и остало: Јаков су хришћани, а суседи хришћана су Јевреји, јер и Јевреји и хришћани имају један пашњак – Стари Завет; осим тога, Јевреји су по вери ближи хришћанима него идолопоклоничким народима.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.