НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 78
Псалам Асафов
 
Садржај
 
Пророк је овај псалам испевао над онима који су у Антиохово време погубљени страшном смрћу. У својој молитви преклиње Бога да се освети за убијање народа и да несреће окрене на оне, који су их причинили Израиљцима.
(1) Боже, дођоше незнабошци у наслеђе Твоје, јер је Антиох са мноштвом народа ушао у Јерусалим и спалио божанствени храм. Оскврнише храм свети Твој. Сада, каже, други поседују Твоје наслеђе, а оно, што Теби припада, налази се у власти иноплеменика. (2)Поставише Јерусалим као кошару од поврћа,“ тј. као места начињена од камена, на која се ставља убрано поврће.
Поставише трупове слугу Твојих за храну птицама небеским. Због своје прекомерне нечовечности, непријатељи нису допуштали рођацима да сахране своје мртве. Месо преподобних Твојих зверима земаљским. Зар преподобни, као што су били Макавеји, нису проливали своју крв за очување Закона?
(5) Распаљујеш се као огањ ревности Твоје. Узревнуј, каже, о Свом Имену, на које хуле непријатељи.
(8) Не спомени наша стара безакоња. Под тим подразумева древне грехове у Египту.
(10) Да не кажу народи незнабожачки: где је Бог њихов? Иако мноштво грехова спречава наше спасење, учини то ради Свог Имена, ради поруге (12) којом су Те ружили, ради (10) крви слугу Твојих коју пролише, ради (11) уздисања сужања.
(11) По величанству мишице Твоје сачувај синове убијених. Силом мишице Твоје спаси оне, који су избегли покољ.
 
Из Тумачења Јефимија Зигабена:
 
(2) Поставише трупове слугу Твојих, преподобне Твоје за храну птицама небеским. Труповима се називају мртва тела, а слугама и преподобним Божијим убијени Јевреји. Преподобнима и слугама назива Јевреје, јер су они пре свих осталих народа били посвећени Богу. И мада се већ одавно беху удаљили од светих дела, још увек је било сачувано име светих (преподобних). Тако се у Писму понекад и лажни пророци називају пророцима, као што и апостол Павле, одбачене гране назива светима, јер им је корен свет (Рим. 11; 16-17). Осим тога, преподобнима се могу назвати и Макавеји и остали побожни људи који су убијени заједно с њима, као што се често дешава при освајању градова.(…)
Овај псалам се може протумачити историјски, али се исто тако може применити и на хришћане, које прогоне народне старешине. При таквом тумачењу, под незнабошцима се могу подразумевати и народне старешине, и прогонитељи и, уопште, сви непријатељи хришћана. Наследници Христови су хришћани, према ономе што је речено у Псалму: Даћу Ти народе у наследство Твоје (Пс. 2; 8). Храм Христов је свака помесна црква, а Јерусалим је сваки хришћански град. Трупови су тела мученика, а сагласно овоме требало би разумети и остало: Јаков су хришћани, а суседи хришћана су Јевреји, јер и Јевреји и хришћани имају један пашњак – Стари Завет; осим тога, Јевреји су по вери ближи хришћанима него идолопоклоничким народима.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *