ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 86
(1) Синова Корејевих. Псалам песме
 
Садржај
 
Синови Корејеви су и овај псалам испевали о Цркви, проповедајући у њему призивање незнабожаца, а такође и то да ће у Цркви, према домостроју оваплоћења, заблистати Јединородни.
(2) Темељи су његови на Горама светим. Његови, тј. народа призваног кроз веру. Подразумева да је народ из незнабожаца поучен на темељима апостола и пророка.
Љуби Господ врата Сиона већма од свих насеља Јаковљевих. Вратима Сиона назива претходно и првобитно учење Цркве, а насељима Јаковљевим служење под Законом. Због тога и каже да је еванђелски живот Богу угоднији од служења под Законом.
(3) Преславне (ствари) говораху се о теби, Граде Божији. Град је Црква. Шта је преславно (тј. славније) изговорено о њој, осим да ће се у њој настанити Јединородни, према ономе што је речено: Oвде ћу се настанити, јер њега изабрах (Пс. 131; 14).
(4) Спомињаћу Paвa (Египат) и Вавилон. Сачуваћу добру мисао (успомену) на оне, који Ми се обраћају, иако су се раније неумерено предавали сластољубљу и служили идолима. Псалмопојац на то мисли када помиње Рава и Вавилон. И eвo, иноплеменици (Филистејци) и Тир, и народ Етиопљана. Ове речи нас јасно уче да је Црква састављена од свих народа.
(5) Мати Сион, рећи ће човек, и Човек постаде у њему, тј. на Сиону, који се назива мајком. Очигледно је да ћемо се ми, који смо поверовали, прибројати Сиону, тј. Цркви, у којој се налази Човек или Онај, Који ју је утемељио. То је Онај, Који је нас ради постао човек и обећао да ће Своју Цркву саградити на стени.
(6) Господ ће казивати у књизи (пописа) народа и кнежева, тј. Господ ће казивати о књизи оних људи и кнежева, који ће припадати самој Цркви. О каквој књизи? Зар то није она која је написана на небесима, и за коју је Сам рекао: Радујте се што су имена ваша записана на небесима (Лк. 10; 20).
(7) Јер је свих радујућих се обиталиште у Теби. Када, каже, у Теби буде обиталиште свих оних што припадају Цркви, они ће се испунити весељем.
 
Из Тумачења Јефимија Зигабена:
 
(1) Темељи су Његови на горама светим. Чији то, Његови? Јевсевије каже: Христови, и то је очигледно из стихова који следе: Мати Сион, рећи ће човек, и Човек постаде у њему, и Сам Вишњи основа Га. Темељи Христови су истинита учења о Њему, јер су она темељ и корен вере у Христа. Ти темељи су, према Теодоритовим и Кириловим речима, положени на апостоле, који су овде названи светим горама – Горама, јер су били чврсти у вери и уздизали се над сваким земним и ниским мудровањем. Осенили су се и склоношћу ка многобројним врлинама, као што се чврсте и високе горе осењују густим дрвећем; светим – зато што су апостоли били свето предани светоме Богу и преиспуњени Духом Светим. Можемо и другачије да кажемо: темељима Христовим назвао је апостоле, и то – темељима зато, што су апостоли чинили почетке и прва здања Цркве Христове, а Христовим зато, што је Христос апостоле положио у темеље Цркве, будући да су се они налазили на светим горама – Сиону, Тавору и осталим узвишењима, освештаним превасходно тиме што је на њима пребивао и живео најсветији мећу светима – Христос. Неки кажу да су темељи Христови пророчка предсказивања о Њему, будући да су она била зачеци вере у Христа. Наиме, Горе свете су и пророци, услед узвишености њихових пророштава и њиховог освештавања Духом Светим.
(2) Љуби Господ врата Сиона већма од свих насеља Јаковљевих. Велики Павле нам у Посланици Јеврејима говори о постојању небеског Сиона и небеског Јерусалима, назвавши тако живљење на небесима (в. Јевр. 12; 22). Према Теодоритовим речима, под овим вратима Сиона треба да подразумеваш помесне цркве… будући да посредством њих, као посредством врата, хришћани улазе у вишњи Сион. Та врата, односно ове помесне цркве, Господ више љуби и претпоставља свим јеврејским градовима (јер насеља означавају градове). Или се можда насељима називају Силом и земаљски (вештаствени) Јерусалим, у којима се некада налазио ковчег завета.
(4) Спомињаћу Paвa (или Раву) и Вавилон онима који ме познају. Према тумачењу божанственог Кирила, ове речи су изговорене у име Самог Христа Спаситеља и садрже пророштво о томе, да ће Његова Црква бити састављена од многих народа, и то најбезбожнијих. Тако је ликом блуднице Раве изобразио Ханаанејце, пошто је и Рава била Ханаанејка и живела је у земљи ханаанејској. Наиме, Ханаанејци и Вавилоњани били су безбожнији од свих осталих. Затим набраја и друге народе, сличне по безбожништву, при чему верујуће назива онима који Га познају. Неки, међутим, под Равом подразумевају Египат.
(5) И Човек постаде на њему (Сиону). У овом речима садржи се пророштво о рођењу Христовом, јер се у границама вештаственог Сиона Христос уистину и родио као човек. Да би показао да Рођени није био обичан човек него Богочовек, додаје:
И Сам Вишњи основа Га, Он, Који је на Сиону рођен у људском лику, основао га је (Сион) на почетку, као Творац неба и земље Који је изнад свих, односно као Бог.
(6) Господ ће казивати у књизи народа и кнежева ових који постадоше у њему. Христос ће, каже, учити о Себи из Писма, при чему се мисли на пророчка Писма (књиге), о чему приповеда апостол Лука: И дадоше Му књигу пророка Исаије, и отворивши књигу нађе место где беше написано: Дух Господњи је на Мени, зато Ме помаза да благовестим сиромасима… (Лк. 4; 1718). Ове пророчке речи Давид је назвао књигом народа и њихових старешина (кнежева), будући да је Писмо дато јудејским (јеврејским) племенима и њиховом старешинама. И као што је у почетку Писмо било својина свих племена која су се телесно родила на чувственом (вештаственом, видљивом) Сиону, тако је сада (Писмо) тековина свих оних, који су духовно рођени у духовном Сиону – цркви Христовој или хришћанској.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.