НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 33
Псалам Давидов, када измени лице своје (као луд) пред Авимелехом, и отпусти Га овај, те отиде
 
Садржај
 
Бежећи од Саула, Давид је дошао код Авимелеха. На Авимелехово питање о разлогу доласка, Давид му није признао да бежи него је рекао да га је Саул послао да затражи Голијатов мач. Будући да је једно говорио а друго мислио, у натпису псалма је речено: „измени лице своје“. Овај псалам испевао је новом народу, преносећи му учење о духовном и еванћелском служењу.
(1) Благосиљаћу Господа у свако време,
(2) Господом ће се хвалити душа моја. Ако се и чини да сам достојан похвале зато што се у мојим делима пронашло нешто добро, онда то не би требало приписати мени него Богу. Он ме учинио познатим, Он ће ме учинити и достојним прослављења. Нека чују кротки и обрадују се. Нека се развесели сваки праведник када чује о спасењу које ми је учинио Господ, јер Он спасава све који се у Њега уздају. Псалмопојац се не задовољава тиме да сам узноси химне, него причаснике (заједничаре) кроткости чини и причасницима (заједничарима) славословљења (псалмопојања).
(3) Узвеличајте Господа са мном, и узвисујмо Име Његово заједно. Као да нема довољно снаге да огласи величину Божију, тражи да и други приступе томе и да му у томе помогну (садејствују).
(5) Приступите Њему и просветлите се. Будући да га је укрепило оно, што је већ добио, и друге узноси ка томе.
(6) Овај ништи завапи, и Господ Га услиша. Из онога, што се мени догодило, научите да се уздате у Бога сваке твари, јер је мене, који сам био ништаван човек и пастир, удостојио Свог промисла и показао ме као победника над непријатељима.
(7) Поставиће се оружан ангео Господњи око оних који Га се боје, и избавиће их. То је сагласно са речима апостола (Павла), јер он о ангелима каже: Нису ли сви они духови за служење, који се шаљу да служе онима који he наследити спасење (Јевр. 1; 14)? Тако се и блажени Јаков молио: Ангео, који ме је избављао од сваког зла мог… (1. Мојс. 48; 16). И патријарх Авраам је говорио свом оданом слуги: Господ, по чијој вољи свагда живљах, послаће ангела Својега с тобом… да доведеш жену сину мојему Исааку (1. Мојс. 24; 40). Тако говори и блажени Захарија: Ангео који Говораше са мном (Зах. 2; 3).
(8) Окусите и видите да је добар Господ. Окусите, каже, истински хлеб, који је сишао с небеса. Благо човеку који се нада у Њега, зато што ће примити будући живот.
(10) Богати осиромашише и огладнише. То је јеврејски народ. Они који траже Господа неће се лишити ниједног добра. Под тим подразумева други народ, потекао од незнабожаца.
(11) Ходите, чеда, послушајте мене, страху Господњем научићу вас…
(12) (13) Уста твоја да не говоре лажи. Незнабошцима нуди учење према којем се, као прво, захтева страх Божији, као друго неосуђивање брата, као треће уздржавање уста од сваке лажи, као четврто удаљавање од сваког зла и у свему старање о добру, а изнад свега тражење и подржавање мира. Мир је Христос, а брига о свему овоме j’e живот и дани добри.
(14) Уклони се од зла, и чини добро; тражи мира и иди за њим. Овоме што је речено: уклони се од зла – поучава страх, а овоме: чини добро – поучава љубав. И због тога је онај, који има љубав, узвишенији од онога који има страх.
(15) Очи су Господње на праведнима, и уши Његове на молитву њихову: За бригу о врлини даје велику награду, јер ће таквог човека посматрати Бог.
(20) Чува Господ све кости њихове. Костима назива душевне одважности, а то су: правда, уздржање, побожност и, да тако кажемо, свака врлина.
(21) Смрт је грешника зла. Под тим подразумева душевну смрт, за којом следи вечни огањ, најкрајња тама, неуморни црв, плач и шкргут зуба, јер грешнике очекују геена и мрак.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *