ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 52
(1) За крај, за маслет, поучан, Давидов
 
Садржај
 
Овај псалам је испеван о збору апостола и верујућих у Христа, јер су се они развеселили и обрадовали. Маслет се преводи као збор или група (хор). Псалам, међутим, нужно приповеда и о ономе што се догађало пре доласка Христовог, како би указао на сву корист од доласка Господњег. Требало би знати да ту исту мисао и готово те исте изразе садржи и 13. псалам, због чега ће се у њему наћи потребна тумачења.
(2) Рече безуман у срцу своме: Нема Бога!
(3) Бог с неба погледа на синове људске. Будући да су заборавили да Бог надзире људска дела, да суди праведним судом и да забрањује свако рђаво дело, Бог самим тим с небеса погледа. Тиме се јасно означава Господњи долазак међу људе.
(4) Сви застранише, и уједно непотребни посташе; нема (га) којu чини добро, нема ниједнога. То што је речено није преувеличано, јер се у Светом Писму ни о чему не говори преувеличано. Дакле, сви Јевреји су се удаљили од Пута, тј. од Оног Који каже: Ја сам Пут (Јн. 14; 6). Постали су непотребни зато што нису хтели да се придржавају тог пута, будући да нема (онога) који чини добро. Сви су живели у непознању добра, заслепљени словом Закона.
 
Тумачење Јефимија Зигабена:
 
Овај псалам је сличан 13. псалму, с тим што има два стиха више од њега. Због тога ћемо само њих и протумачити, пошто се тумачење осталих стихова може пронаћи у тумачењу 13. псалма. Та два стиха су додата стога, да се не би помислило да се исти псалам грешком чита два пута. Међутим, иако ова два псалма према изговореним речима чине један, разликују се по мислима које изражавају: у 13. псалму се (према Зигабеновом тумачењу) осуђује разјареност и злоба Сенахерима и Равсака коју су испољили према Језекији, док се у 52. псалму осуђује махнитост Јевреја против Христа. Поред тога, овај псалам има и другачији натпис, по којем се разликује од 13ог, јер читаоцу указује на крај услед пророштва о Јеврејима које се у њему садржи и које се на крају и испунило. Читајући овај псалам, ми, хришћани, знамо да се обистинило оно, што је у њему предсказано. Радоваће се и веселити Израиљ, каже Јаков, а ми и јесмо нови Израиљ.
(6) Бог разасу кости човекоугодника. Човекоугодницима Давид овде назива Јевреје, због чега их је и Христос више пута прекорео и назвао лицемерима. Јевреји су услед човекоугодништва говорили ћeсару: Сваки који себе гради царем противи се ћесару; ми немамо другог цара осим ћecapa (Јн. 19; 12,15). Због човекоугодништва су и Пилату говорили: Ако овога пустиш, ниси пријатељ ћесару (Јн. 19; 12). Дакле, кости ових човекоугодних Јевреја, односно племена од којих се јеврејски народ састоји као што се тело састоји од костију – разасуо је и развејао Бог да би били слуге и потчињени свим народима. Може се тумачити и овако: кад су Јевреји истребљени римским оружјем, њихова мртва тела и кости развукле су дивље звери и лешинари.
Постидеше се, јер их Бог сатре. Јевреји су постиђени и посрамљени у свим народима, јер воде бедан и сујеверан живот, због чега су постали најбезбожнији народ на свету. Томе су изложени стога, што их је Христос унизио, учинивши их предметом поруге целог света.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.