ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 74
(1) За крај, да не погубиш, псалам песме, Асафов
 
Садржај
 
У овом псалму помињу се апостоли, који људима саветују да се одрекну безбожништва и предочавају им страшни и божанствени суд.
(2) Исповедаћемо се Теби, Боже… казиваћу сва чудеса Твоја. Апостолски збор даје обећање да ће, ослободивши се прогонитеља, казивати о чудесима Божијим.
(3) Правде ћу пресуђивати (говори Господ). То говори Спаситељ, саслушавши обећање апостола.
(4) Растопи се земља и сви који живе на њој. По Свом праведном суду, Ти си учинио да се растопи сва земља, тј. Јерусалим, и сви који на њој живе. То се, међутим, може двојако разумети: са добре стране, растопи се значи да је престала да буде снажна у злу, док са лоше има смисао казне која их је сустигла. Ја утврдих стубове њене. Стубови Јерусалима су свети апостоли, према ономе што је речено: Стуб и тврђава Истине (1. Тим. 3; 15). И апостол о томе каже: Јаков u Кифа и Јован који су сматрани да су стубови (Гал. 2; 9).
(5) Рекох законопреступницима: Не безаконујте. Од ових речи, апостоли почињу да саветују људе да окончају безбожништво. Јеврејски народ разобличују због гордости док, напротив, незнабошце величају због њиховог смиреноумља.
(6) Не уздижите у висину рог свој, јер животиње, које их имају, прекомерно уздижу своје рогове. Псалам пак заповеда: не увећавајте своје безакоње надменошћу, и не покрећите своје језике против Господа.
(7) Јер (нема спаса) ни са исхода (истока), ни са запада, нити са пустињских гора. Исходом се назива исток на којем излази сунце, западом место сунчевог заласка, а пустињским горама север и југ, јер су те земље ненастањене због прекомерне хладноће и жеге. Не безаконујте, дакле, јер нико на целој васељени, ко говори нешто хулно о Богу, неће моћи да се сакрије од Њега.
(8) Овога понижује а онога узвишава. Као добри Судија, Он безбожнике смирује (унижава), а смирене (скрушене) срцем уздиже. То се мора разумети у веЗи са два народа, при чему мислим на Јевреје и на незнабошце који су поверовали. Први су смирени (унижени) због своје надмености, а ови други уздигнути због свог смиреноумља. Он поставља и смењује цареве (Дан. 2; 21), који подиже са земље сиромаха и са ђубришта уздиже убогога (Пс. 112; 7). Смиривши (унизивши) оне који су од обрезања, узвисио је оне, који су од незнабожаца.
(9) Јер је чаша у руци Господњој, испуњена пићем вина нераствореног. У руци Господњој је чаша, и Он у њу као да цеди и добре и рђаве плодове сваког човека. Када измеша добро са злим, тиме испуњава чашу. Након тога, они код којих се комина не излива, тј. којима остају греси, испијају ту чашу и напијају се сопственим рђавим делима. Исто тако, и свети у Царству небеском испијају чашу живота, заједно са Господом Исусом, према речима Самог Господа: Када ћу пити с вама новога вина у Царству Оца Мојега (Мт. 26; 29).
(10) А ја ћу се обрадовати до века, псалмопеваћу Богу Јаковљевом. Кад постанем причасник чаше живота, развеселићу се.
(11) И све рогове грешника скршићу. Ако се приликом понижавања светих рогови грешника подижу у висину, онда ће се и приликом уздизања светих скршити рогови грешника. Ко су ти грешници, ако не лукави демони, који се противе људима Божијим? И узвисиће се рогови праведника. Рогом се назива царство или господарство. Због тога ће, каже, управо онда, кад демони буду збачени и кад се праведници укрепе, бити откривена чудесна дела Божија. Због тога је пророк и на почетку псалма рекао: Казиваћу сва чудеса Твоја када узимаднем времена (ст. 23).

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.