ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 104
Алилуја (“Хвалите Господа”)
 
Садржај
 
Алилуја значи “похвала Невидљивом”. Каже да тим речима Господа хвале ангели, као што га херувими хвале речима: свет, свет, свет. И то су предали Свети Оци, који су и сами слушали ангелско појање, као што је Исаија слушао појање серафима. “Алилуја” се разлаже на следећи начин: “Ал” Бог, “ил” – крепки (снажни), “уја” силни, моћни.
(1) Исповедајте се Господу, u призивајте Име Његово, објавите у народима дела Његова. У овом псалму, Дух Свети заповеда апостолима да новом народу, пореклом од незнабожаца, открију сва чуда која је Господ сатворио у време Свог доласка.
(3) Хвалите се Именом светим Његовим, јер хвала и слава доликује онима, који казују силу Божију. Нека се радује срце оних, који траже Господа. Поучава томе, колика је корист од исповедања. Ако, каже, будете тражили Бога, осетићете радост у уму а ваша глава ће се утврдити и прославити.
(5) Спомињите чудеса Његова која је учинио. Под тим подразумева божанствена знамења која је сатворио (учинио) како кроз Своје јављање у Новом Завету, тако и у Старом, кроз Мојсеја и свете који су живели пре њега, јер су и они много чудотворили именом Сина Божијег. Заповеда да проповедници ових чудеса, поред чуда које је Спаситељ савршио у Новом Завету, и то предају неупућеним незнабошцима. Осим тога, заповедите да се, као царски закони, чува и то да су Његова уста судила и у Старом и у Новом Завету. Чуда Његова[1] и судове уста Његових. Чудима овде назива чудотворства која је извршио, као што је ходање по мору, васкрсење мртвих и остало, а судовима уста Његових назива или речи којима је истеривао демоне, или заповести Новог Завета.
(6) Семе Авраамово, слуге Његове, синови Јаковљеви, изабрани Његови. И ове речи су упућене апостолима, и њихов смисао је следећи: ви, као синови Авраамови и слуге Његове, синови Јаковљеви и изабрани Његови (јер вас је Он изабрао), објавите у народима да је (7) Он Господ Бог наш.
(13) И прођоше из народа у народ, од Вавилоњана до Филистејаца.
(14) И због њих обличи цара – Авимелеха због увреде Сарре.
(15) Не дотичите се помазаника Мојих. Помазаници су Авраам и њему слични, јер су удостојени да у виђењима прозру јављање Бога Логоса.
(16) И призва глад на земљу. Према домостроју је допустио да настане глад и да они, који су због ње дошли у Египат и ту се умножили, као свој посед приме Обећану земљу. Сваку набавку хлеба укиде. Услед дејствовања гнева Божијег, током времена глади обично се дешава да људи, и када једу хлеб, не бивају њиме укрепљени.
(19) Док не дође Реч Његова. Под тим подразумева испуњење сна. Због тога, каже, што сам страдао и оплакивао свој живот који је био у опасности све дотле, док није настало време да се сан испуни.
(22) Да научи кнезове његове као себе. То је слично ономе, што је речено: А шта значе, није ли од Бога (1. Мојс. 40; 8)? Наиме, он (Јосиф) фараону не би протумачио сан, да му Бог није подарио могућност да их разуме.
(23) И уђе Израиљ у Египат, и Јаков се настани у земљи Хамовој. Синови Нојеви су Сим, Хам и Јафет, а син Хамов – Ханаан; син Ханаанов је Мизраим, што се тумачи као Египат (Мисир), и по њему је земља добила име. Кад је Јаков дошао у Египат, вероватно да је тада Хам, Мизраимов деда, живео у Египту, док је Ханаан живео у Палестини. Под именом Израиља и Јакова, који су ушли у Египат, подразумевају се и њихов деца, јер Седамдесет душа беше… кад сиђоше у Египат, каже Писмо (5. Мојс. 10; 22). И Јаков се настани у земљи Хамовој. Хам је родио Ханаана, а Ханаан Мизраима, и ово име се тумачи као “Египат”. Због тога Египат и назива земљом Хамовом, као земљу која припада Хамовом унуку.
(24) И узрасте (Господ) народ Свој веома, тако да фараон који није знао Јосифа, каже: “Ево, овај народ сада постаде многобројан, и силнији је од нас (2. Мојс. 1; 89). Они, међутим, не би постали тако силни од брзог увећања њиховог броја, да нису уживали Јосифову заштиту и благонаклоност фараона.
(25) Преокрену срце (Хамово) да омрзну народ Његов. Услед поштовања које су им указивали Египћани, Израиљци су пали у исто идолопоклонство. Бог је стога устројио да их Египћани омрзну и да им наметну најтеже послове; То се догодило зато, да би озлојеђени Израиљци притекли Богу, и обећање које је дато Аврааму лако се могло испунити.
(26) Посла Мојсеја, слугу Свога, итд, јер је само Мојсеју и Аарону открио (27) речи знамења како да воду претворе у крв и да сатворе остала чуда.
(28) Посла таму и помрачи. Египћани су оставили Творца и почели да служе творевини; Он их је зато посредством творевине и казнио, односно посредством ваздуха, ватре, земље и воде.
(29) Претвори воде њихове у крв. Није се изменила само боја воде, него и својства њеног укуса, тако да су у њој угинуле све врсте риба.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. У српском преводу: Дивоте Његове, прим. прев.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.