ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 121
Песма степеница
 
Садржај
 
Онима, који су још на путу, трећа песма благовести о уласку у дом Божији. Због тога и каже:
(1) Обрадовах се онима који ми рекоше: У дом Господњи пођимо. (2) Стојаху ноге наше на вратима Твојим, Јерусалиме. То су речи стараца који су преживели ропство и приповедају како су њихове ноге, сада уморне од пута, некада стајале у Јерусалиму.
(3) Јерусалим је изидан као Град. У пређашња времена био је то град, који није био разбацан тамо – амо, него саграђен тако да подсећа на један дом, јер су његове зграде биле збијене (једна уз другу) и устројене.
(4) Тамо изиђоше племена. Сва племена, која су силом Господњом изашла из Египта, пожурила су у овај град – да посведоче или да заблагодаре Богу Израиљевом. Да се исповедају Имену Господњем за то, што је Господ испунио Своје прекрасно обећање. Каже да су у њему постављени престоли дома Давидовог, јер Давид пророкује о царству свих. Он под тим не подразумева владавину неког појединца, него опште старешинство над савршенима и побожнима, којима ће се подигнути царство Давидово по благодати Христа, Који је дванаесторици апостола дао власт да, седећи на дванаест престола, суде над дванаест израиљских племена.
(5) Јер тамо су постављени престоли за суд. И са историјске стране, тамо су домови царева и престоли Јевреја, што је и украшавало град као неком двоструком круном или двоструком дијадемом. Сад је све то изгубљено, и назиру се тек незнатни остаци некадашњег благостања. Престоли у дому Давидовом. У том граду, тј. у Јерусалиму, били су постављени царски престоли, да би доносили праведне судове. На њима је седео први Давид, а затим и они који су потекли од његовог тела. Због тога пророк и помиње дом самог Давида.
(6) Тражите оно што је за мир Јерусалимов. Дознавши какав је некад био Јерусалим, молите се само за његов мир, не тражећи ништа осим онога, што доприноси његовом миру.
(7) Нека буде мир у тврђави твојој, и изобиље у кулама твојим, тј. у твојим царским ложницама. Желим ти добра ради оних који у теби обитавају, као ближњи и браћа. Ово старци желе да у Јерусалиму, тј. у његовом зидинама (јер се под речју тврђава подразумевају зидине) буде мир или, ако се разуме другачије, да унутар тих зидина буду свети.
(9) Ради дома Господа Бога нашег исках добара теби. Будући да је у теби, Јерусалиме, дом Бога нашега, ја сам, као награду за то, искао добара теби.
 
Из тумачења Јефимија Зигабена:
 
(1) Обрадовах се онима који рекоше: у дом Господњи пођимо! Према Теодоритовим речима, овај стих су с великом радошћу изговарали Јевреји, ступивши на толико жељени пут и враћајући се из Вавилона у Јерусалим. (2) Стајаху ноге наше на вратима твојим, Јерусалиме! Јевсевије тумачи овако: “Они младићи, који су се током седамдесетогодишњег ропства родили у Вавилону, током пута питали су старце који су преживели ропство: познајете ли ви Јерусалим, у који идемо? Они су на то одговарали: у Јерусалиму је дом Господњи. Кад су то чули, младићи су се развеселили и по други пут запитали старце: одакле то знате? Они су одговорили да то не говоре по чувењу, него као очевици: ми смо некада и сами били у Јерусалиму и ове исте ноге, које сада корачају са вама, стајале су у јерусалимским дворовима и крај његових здања, и место на којем се налази град још увек је у нашем сећању.” Теодорит на то додаје: “То је одговор побожних, који се не радују и не веселе што ће поново добити своје домове, него што ће поново видети дом Божији.”
(4) Тамо изиђоше племена, племена Господња. То је највећа похвала коју је јеврејски народ могао да упути Јерусалиму. Овај град, каже, нису толико красили пространство и велелепна здања, колико то што је три пута годишње, односно на свенародне празнике (на Пасху, на Празник недеља или Педесетницу и на Празник сеница, прим. прев; в. 5. Мојс. 16; 1 17), овамо долазило и окупљало се свих дванаест племена Израиљевих. Овамо су, до ропства, долазила племена Господња, као изврсни народ Господњи и као народ потчињен Господу. Да се исповедају имену Господњем. За јеврејски народ, ово трократно окупљање дванаест племена Израиљевих у Јерусалиму представљало је сведочанство да се испунило обећање које је Бог дао Аврааму, тј. обећање о умножавању његовог потомства и о наслеђивању Обећане земље. Или би, можда, под сведочанством требало подразумевати оно сведочанство, које је Бог дао Израиљу, јер му је Бог засведочио и заповедио да се три пута годишње, на поменуте празнике, сабира у Јерусалиму. Блажени Теодорит каже: ” Сведочанством Израиљевим назива се божанствени закон, који је Израиљу јасно заповедао да се сабира на оним местима која изабере Бог”. Према светом Златоусту, циљ сабирања свих Јевреја у Јерусалиму било је богопознање, како они који лутају не би пали у идолослужење. Никита Ститат каже:”У доба Јеровоама племена су се поделила, тако да се њих десет одвојило од Давидовог царства; међутим, након повратка, поново су се ујединили и почели усрдно да се окупљају у Јерусалиму да би, према Закону, вршили уобичајена богослужења. Тако се и душевне силе сваког човека, одвојивши се од свог природног стања и падајући у неприродно (стање), удаљују од Царства Божијег. Након покајања, међутим, оне се сједињују у једно природно старешинство и Царство Христово, и своја природна кретања и дејства приносе Богу као чисту и за скрушени дух уобичајену жртву.”
(5) Тамо су постављени престоли за суд, престоли у дому Давидовом. Ево и друге похвале Јерусалиму: тамо су постављени царски престоли, тј. престоли у дому Давидовом, да би се одатле судило народу. Према речима светог Златоуста, прво помињање престола односи се на престоле архијереја и свештеника, а друго на царске престоле.
(7) Нека буде мир у тврђави твојој и изобиље у кулама твојим. Према светом Златоусту, Давид овде не пророкује само о ослобађању од зла, него и о задобијању добара – мира, изобиља и плодности: “Наиме, каква је корист од мира у време глади? Или, каква је корист од изобиља у време рата?” Никита Ститат:” Ако у нашим душевним силама не буде мира који ствара Дух, ни Бог не може обитавати у нама нити кроз Његово блистање у нашим срцима можемо задобити изобиље дарова Духа. Ако пак под тврђавама будеш подразумевао најважније врлине, знај да нећеш погрешити и нећеш учинити ништа недолично.”

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.