ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 94
Похвална песма Давидова; ненатписано код Јевреја
 
Садржај
 
У овом псалму, збор светитеља обраћа се непокорним (неверујућим) Израиљцима, саветујући их да приступе спасењу које је Христос даровао, показујући да ће, ако Му притекну, бити услишани, будући да је Он Творац и да воли Своја створења. Након саветовања светих, појављује се и сам Свети Дух, који непокорнима саветује да не подражавају неверје својих отаца.
(1) Ходите, обрадујмо се Господу. Свети заповедају непокорнима, призивајући их на радост или као на неки празник, да би их тиме убедили. Ускликнимо Богу, Спаситељу нашем. Добро је речено: ускликнимо, односно, када приступимо, отпевајмо победничке песме, јер је клицање појање због победе над непријатељима. Псалмопојац нам овим обзнањује да је Христос поразио непријатеље, када је ради нас ступио у битку са противничким силама.
(2) Претекнимо лице Његово у исповедању. Као да каже следеће: пре него што седне на суд, претекнимо исповедањем лице Његово, тј. лице Сина, и задобијмо Његово благовољење (добру вољу, благонаклоност, грч. eouiveia). У том случају, и вама ће се то преобратити у добро, јер исповедање увек има добар свршетак. Управо то и значе речи: У псалмима ускликнимо Њему.
(3) И Цар велики над свим боговима, тј. над онима који су поверовали и тиме добили право да се назову боговима, према ономе што је речено: Поставио сам те да си бог фараону (2. Мојс. 7; 1). Ако принесемо исповедање, нећемо се преварити у оном чему се надамо, јер ће нас Бог помиловати као Свој сопствени народ.
(5) Јер је Његово море. Показује да Бог, као Створитељ васцеле твари, неће презрети Своју творевину кад Му припадне (тј. кад падне пре Њим, поклони Му се) у исповедању.
(6) Ходите поклонимо се и припаднимо Њему. Светитељи за себе кажу да се поклањају и да плачу, како би у слушаоцима побудили ревност ка исповедању.
(8) Данас, ако Глас Његов чујете. Овде Сам Господ почиње да их саветује да буду покорни, а не онакви каквима су се њихови очеви показали у пустињи.
У дан кушања у пуспшњи, (9) када Ме кушаху оци ваши, јер су понекад искушавали Бога тако што су ишли другим, а не правим путем.
(11) Тако се заклех у Гневу Моме: неће ући у покој Мој. Писмо нам указује на три покоја, тј. починка; први је телесни, суботњи покој, други – улазак у обећану земљу, каквим их је упокојио Исус Навин, а трећи покој (починак) небески, на који се овде и мисли. Није било потребно ни да се помињу други (покоји), јер је то истински покој. Због тога објашњава да је истински покој исхођење из овог света и насељавање у вишње обитељи.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.