НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 14.
За крај. Псалам Давидов.
 
Садржај
 
Давид је испевао овај псалам поучавајући ономе што човека може довести до задобијања блаженог удела. Зато и почиње на следећи начин:
(1) Господе, ко ће се настанити у насељу Твоме? Настањивање је привремени боравак, који не означава непроменљиви него пролазни живот, и указује на уздање у прелазак на боље. Наиме, светитељу је својствено да буде путник у овом животу, који га води ка оном другом (животу). Услед тога, Давид о себи и каже: Ја сам дошљак код Тебе и пролазник, као сви оци моји (Пс. 38; 13). Ко ће, дакле, бити удостојен да се настани у тим небеским насељима? Или ко ће се населити на Гори светој Твојој? Онај, ко се удостоји оног блаженог насеља, наслађиваће се блаженством у бесконачне векове.
(2) Који ходи непорочно, итд. Поучава нас на који ћемо начин достићи тај блажени крај; као прво, тако што ћемо поћи непорочним путем а то је Христос; као друго, ако будемо чинили правду; као треће, ако своје срце учинимо обитавалиштем истине; као четврто, ако не стекнемо лукави (превртљиви) језик; као пето, ако ближњем не будемо чинили зло; као шесто, ако не осудимо надменог ближњег; као седмо, ако не будемо пристрасни; као осмо, ако не нарушимо верност заклетви; као девето, ако не будемо узимали камату и као десето, што чини крај сваког добра, ако будемо неподмитљиви. Ко се научи напредовању у овоме, постојано ће добијати добра.

9 коментар(а)

 1. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.

 2. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада „кнез овог света“, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 3. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 4. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 5. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. Никола

  Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 8. Pingback: Каквим то непријатељима желимо уништење када се молимо Богу помоћу Псалама? – Тврђава Истине

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *