ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 105
Алилуја
 
Садржај
 
У овом псалму набрајају се грехови првог народа, што показује због чега је Израиљ био одбачен. Њихови грехови су следећи: као прво, (7) преогорчише улазећи у мору Црвеноме, говорећи: Зар не беше гробова у Египту, него нас изведе овде да нас погубиш (2. Мојс. 14; 11);као друго, (14) кушаху Бога у пуспшњи (безводној земљи); као треће, (16) разгневише Мојсеја у околу (логору) као четврто, (19) направише телца у Хориву; као пето, (24) понизише земљу жељену (и обећану): као шесто, (28) служише службу Велфегору; као седмо, (32) разгневише Га на води спорења; као осмо, (34) не истребише народе које им рече Господ, него су почели да се поклањају идолима и да своју децу приносе на жртву.
(1) Исповедајте u хвалите Господа, јер је добар… (3) Блажени који чувају суд (прави), јер су достојни да казују силе Господње једино они, који испуњавају оно, што је Бог одредио у Писмима, поступајући у свему са расуђивањем и по разуму и имајући свагда пред очима суд Божији. Они сасвим природно чине правду (досл. они су извршитељи, посленици правде, грч. ποιηται δικαιοσυνης), јер на делу испуњавају оно што је праведно.
(4) Помени нас, Господе, у благовољењу народа Твога. Овде се већ појављују Јевреји, који моле да и они постану причасници спасења какво је даровано незнабошцима.
(17) Покри вода мучитеље њихове, тј. оне који су их мучили, јер онај, који је изашао из мора и помешао се са Израиљцима, није више био мећу мучитељима него међу онима, који су поверовали.
(12) И повероваше речима Његовим, и певаше хвали Његовој. Када су се, по благовољењу Божијем, сабрали морски таласи, одмах су поверовали и отпојали Богу песму (хвалу), која је записана у Књизи Издаска (тј. у 2. књизи Мојсејевој), а затим све то заборавили. И певаше хвали Његовој када су ликујући изашли са Маријом, говорећи: Певајте Господу, јер се славно прослави (2. Мојс. 15; 21).
(14) И кушаху Бога у безводној земљи. Речено је: И кушаше Бога у безводној земљи, јер су разгневили Бога убрзо након преласка кроз Црвено море.
(20) И променише славу своју за подобије телца који траву једе. Њихова слава био је Бог; Њега су напустили и поклонили се телету.
(24) И понизише земљу жељену (и обећану). То је пета кривица, после Црвеног мора, пустиње, вређања Мојсеја и телета на Хориву, јер су уходе, осим Исуса Навина и Халева, сина Јефонијиног, рђаво говорили о (обећаној) земљи, а тиме одвраћали и остале.
(25) И роптаху у шаторима својим, кад су се уходе вратили и почели да изопачују мишљење Израиљаца.
(28) И служише службу Велфегору. То је амонитски идол, којег Јелини називају Кронос.
(30) И устаде Финес и умилостиви, када је Мадијанку убио заједно са развратником. Ова реч нас поучава томе, колико пред Богом може да учини побожност једног јединог човека.
(39) И блудничише у својим подухватима. То нам показују Књига о судијама и Књиге о царевима, односно, показују нам да су Израиљци, ради свог уразумљења у разна времена потпадали под власт разних иноплемених народа: Моаваца, Амонићана, Амаликићана, Мадијанаца.
(41) И овладаше њима мрзитељи њихови. Вавилоњани и Асиријци владали су над Израиљем због његових безакоња.
(43) Много пута их је избавио, а они Га прегорчише у савету своме. Бог је по Свом човекољубљу био снисходљив према њима, али су Га они приморали да се покаже као строг. Бог је поново спасао народ, као Спаситељ, али су они пропали, сами себе погубљујући погубним делима. Речено је: много пута, слично ономе што се каже на другом месту: Колико пута хтедох да саберем чеда твоја (Лк. 13; 34). Исто тако су и речи: Понизише се у безакоњима својим сличне следећим: не хтедосте (Лк. 13; 34). Кажњавајући их ради уразумљења, Бог је показивао човекољубље, али су Му они узвраћали непријатељским поступцима.
(46) И даде ux у сажаљење свима, који их заробише. Говорећи ово, мисли на Кира који их је ослободио из ропства, а такође и на Дарија и Артаксеркса, који су дали новац за изградњу храма.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.