ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 25
Псалам Давидов
 
Садржај
 
Уводи оне што су поверовали у Христа, који одбијају и силно се противе да учествују у зборовима Јевреја, сабраних против Господа и против Христа (Помазаника) Његовог.
(1) Суди ми, Господе, јер у незлобивости мојој ходих. Незлобивошћу назива своје неучествовање у злонамерности и неразумности Јевреја. Уздајући се у Господа нећу изнемоћи. Положивши на Тебе наду у спасење, имаћу чврсту потпору.
(2) Испитај ме, Господе, и окушај ме. Ако испиташ дубине моје душе, открићеш да све бриге свог ума полажем једино на Твоју милост. Поступајући тако, бићу угодан пред Тобом, јер сам заволео Твоју истину.
(4) Не седох са збором сујетним. Пред Оним, Који зна да испита срца, отворено се одриче безаконих старешина јеврејског народа (тј. синедриона).
(6) Умићу у невиности руке cвoje. Бићу, каже, чист од њихових нечистих дела. И обићи ћу жртвеник Tвoj. Тим речима јасно проповеда словесно служење.
(8) Господе, заволех лепоту дома Твога. Лепота дома – то су они, који се у Цркви украшавају побожношћу (благочешћем, грч. ?????????). Желим да видим божанствени дом у којем блиста Твоја благодат, каже Псалмопојац.
(9) Не погуби са безбожницима душу моју. Моли га да не буде изложен казни каква очекује Јевреје.
(10) Њима су у рукама безакоња, десница њихова испуни се мита јер су или сами због дарова изопачили правду или су даровима поткупили издајника, или су пак, будући да су незаконито отимали, посредством тога своју десницу испунили митом.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.