НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 12.
(1) За крај. Псалам Давидов.
 
Садржај
 
Давид је овај псалам испевао кајући се за грех и истовремено благовестећи о нашем спасењу. У том псалму нам је дат образац (узор) по којем смо, обитавајући у греху, дужни да притичемо Богу.
(2) Докле ћеш, Господе, заборављати ме до краја? Као да је дуготрајни грех посредством покајања за њега начинио пут ка Богу. Докле ћеш одвраћати лице Своје од мене? То лице непрестано гледају ангели.
(3) Докле ћу се домишљати у души својој? Јадикујем, помишљајући у души да ћу умрети у греху, и то ми, више од свега, ствара душевни бол. Мучим се у срцу своме дању и ноћу – то је свакодневна брига у срцу.
Докле ће се узносити непријатељ мој нада мном? Ако се наш непријатељ ђаво унижава кад смо побожни, јасно је да се он преузноси када грешимо, будући да човеково унижење значи уздизање сатанино. Као што се и о Богу каже да се Он узноси нашим спасењем, тако се и о ђаволу каже да се он узвисује нашом пропашћу.
(4) Просветли очи моје. Овде мисли на очи ума, јер је речено: Просветлите се светлошћу знања (Ос. 10; 12 – према Септуагинти).
(6) А ја се на милост Твоју уздах. Чврсто се надам да ћу добити опроштај за грех, узносећи мисао ка милосрђу Твом, по којем си свим људима подарио спасење. То спасење радује моје срце, које одавно болује због греха.

9 коментар(а)

 1. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.

 2. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада „кнез овог света“, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 3. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 4. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 5. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. Никола

  Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 8. Pingback: Каквим то непријатељима желимо уништење када се молимо Богу помоћу Псалама? – Тврђава Истине

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *