ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 71
За Соломона. Псалам Давидов
 
Садржај
 
У овом псалму предсказује се долазак Христов и призивање незнабожаца. Псалам има натпис: за Соломона, јер је Христос истински Соломон, тј. Миротворац, као Онај Који и једне и друге састави у једно и разруши преграду која је растављала (Еф. 2; 14).
(1). Боже, суд Твој цару дај. Од Тебе је, Оче, одређено да Твој Јединородни Син заблиста онима који су на земљи. И зато нека буде извршено оно, што је од давнина одређено Твојом одлуком (Твојим судом).
И правду Твоју сину царевом. Син, Који је правда Очева, именује се као онај, који по човечијој природи прима правду, јер је Христос и Цар и Царев Син.
(2) Да суди народу Твоме у правди, јер је то разлог Његовог оваплоћења – да суди за сатанину превласт над нама. Због тога је Христос, полазећи на распеће, рекао: Сад је суд овоме свету: сад ће кнез овога света бити избачен напоље (Јн. 12; 31).
(3) Нека узму на се планине мир народу (Твоме), и хумови правду (Твоју). Планинама и хумовима назива овде еванђелске силе, какве раније, услед безбожништва које се свуда разлило, нису постојале на земљи, а којима је сада заповеђено да прихвате мир са свим људима.
(4) Судиће сиромахе народа. Сиромасима народа назива оне, који потичу од отаца – идолослужитеља и који су осиромашили у сваком добру или, уопште, васцели људски род јер, према речима псалма, сви застранише (Пс. 13; 3). И понизиће клеветника – под тим подразумева сатану.
(5) И сапребиваће са сунцем. У векове ће, каже, трајати Његово царство. И пре месеца из нараштаја у нараштај. Онај, Који ће се у време Свог доласка зацарити над онима што су на земљи, јесте и превечни Свестворитељ.
(6) Сићи ће као роса на руно, тј. нечујно. Рекао је то услед скривености (тајности) Његовог доласка.
(7) Засијаће у дане његове правда, јер ће се у време Његовог доласка прекинути све битке међу народима. И мноштво мира, докле се не уклони месец. Приликом Његовог доласка, постојаће такво мноштво мира да ће се продужити до будућег времена, када ће се сунце помрачити, и месец своју светлост изгубити (Мт. 24; 29).
(8) И господариће од мора до мора. Каже то стога, што су сви народи прихватили веру у Њега, изражавајући на тај начин да ће владати васељеном до самих њених крајева. Будући да су границе земље велика и неизмерна мора која неки називају Атлантиком, западним и источним океаном, праведно је што за власт над васељеном каже да се распростире од мора до мора, а што су још више разјаснили стихови који затим следе.
(9) И непријатељи Његови прах ће лизати. Непријатељи ће Му се у тој мери покорити, да неће ни помишљати да војују с Њим. Због тога су у пренесеном смислу изображени како падају на земљу и тиме исказују своју покорност.
(12) Јер је избавио сиромаха од (руке) моћника. Од крајњих, каже, до крајњих граница васељене поклањаће Му се народи и цареви, зато што их је избавио од сатанине власти.
(14) Од лихве и неправде избавиће душе њихове, избрисавши оно што су против себе потписали, опраштајући и дуг од пет стотина, и дуг од пет десетина. И драгоцено је Име Његово пред њима, тј. сви ће Га поштовати и славити.
(15) И живеће, и даће му се од злата Арабијског. То је речено у вези са Иродом, који је послао војнике да побију (витлејемске) младенце. Због тога и каже да се Он неће наћи мећу побијеним младенцима. Речи: Даће му се og злата Арабијског јасно означавају дарове које су Му донели мудраци. И молиће се за њега свагда, помињући Га у молитвама и просећи да се кроз Њега удостоје добијања блага.
(16) Биће утврђење на земљи, тј. цркве и васељена. На врховима гора – то су апостоли и пророци. Преузнеће се изнад Ливана плод његов. Ливан је Јерусалим, а његов плод је еванђелска проповед. Због тога каже да ће еванђелска проповед бити изнад служења под Законом. И исцветаће из града као трава из земље. И овим означава Цркву, о којој је написано: Преславне ствари говораху се о теби, граде Божији (Пс. 86; 3).
(17) Пре сунца пребиваће име Његово. Показује да Онај, Који није убијен заједно са младенцима, заједно са Оцем постоји пре стварања света.
(18) Благословен Господ Бог Израиљев, који једини чини чудеса. Описавши све што је Он домостројитељски (икономијски) савршио за оне, који живе на земљи, узноси Му песму говорећи да је Он Бог Израиљев, Који је једини могао да сатвори чудеса. Каква су то чудеса? Зар нису она, којима је уништио сатанину власт и од демонског мучења избавио оне, који су били у њиховим замкама? Запази да ништа од онога што је речено у псалму не приличи Соломону, рођеном од Уријине жене. Не приличе му нити речи (17) пре сунца пребиваће име Његово, нити речи (11) сви народи Њему ће служити, нити пак речи (5) пре месеца кроз нараштај и нараштаје. Из свега тога је очигледно да овај псалам говори о нашем Господу, Исусу Христу.
(19) И благословено име славе Његове. Због тога су сви дужни да Му псалмопоју јер, иако не знамо Његову природу, будући да је недоступна (грч. ανεφικτον), познали смо спасоносно Име Његово.
(20) Свршише се песме Давида, сина Јесејевог.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.