ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 29
За крај. Псалам песме обновљења дома, Давидов
До обнављања дома или цркве долази онда кад се, након пропадања нашег старог човека, обнови унутрашњи (човек).
 
Садржај
 
Давид је овај псалам испевао након ослобађања од греха, и као да је након покајања обновио своју душу, која је одавно била обитавалиште Духа Светога. Испевао га је и приносећи благодарење (захвалност) због отпуштања греха, молећи се да у будућности буде заштићен од сагрешења. Исто тако, он га другима предаје као поуку да, уколико им се догоди нешто слично, узнесу молитве Богу.
(2) Узвисићу Те, Господе, јер си ме прихватио.
(4) Спасао си ме од оних који силазе у јаму (у гроб). Јамом се назива ад.
(5) Хвалите спомен светиње Његове. Сећајући се човекољубља Божијег, дужни смо да Му узносимо псалмопојања.
(6) Јер је гнев у јарости Његовој, не зато што Он хоће да се гневи, него зато што сваки човек својим сагрешењем навлачи на себе Његов гнев, док је Његова воља живот. Увече ће настанити плач. Тим речима означава благотворност покајања, јер не постоји такво мноштво грехова које покајање не би убрзо преобразило у радост.
(7) А ја рекох у изобиљу моме: нећу се поколебати до века. Објашњава узрок пада. Будући да сам се, каже, у време благостања погордио, био сам и доведен у пометњу. То ми се није догодило зато, што си Ти то навео на мене, него једино зато што си одвратио Своје лице од мене. Дакле, будући да без Твоје силе не можемо ни да стојимо, учини да извршим Твоју вољу и да поново заблиста лепота моје душе. Такву наду (тј. гордост, наду да могу живети без Бога, нап. прев.) имали су и Адам, који је до обмане живео у рају, и цар Језекија, који је победио Асирце, чему јасно поучава Књига дневника, говорећи да се понесе срце царево (2. Дневн. 32; 25).
(9) Теби, Господе, завапићу.
(10) Каква је корист у крви мојој, када будем силазио у пропаст! Моли да га изведе из јаме (из гроба), јер прах Те неће исповедати. Ни за мене ни за друге нема никакве користи од тога што ћу сићи у пропаст. Ти мене лишаваш живота, а други од мене неће добити ни најмање спасење. Ако пак услишиш глас мој и плач преобразиш у радост, опасаћеш ме весељем. За мене ће то бити од велике користи јер ћу Ти се, примивши своју пређашњу славу, обратити у слави а не са нечистом савешћу. Управо то значе речи;
(13) Нећу бити снужден.
(12) Растргао си врећу жалости моје и опасао си ме весељем. Врећом је назвао плач, јер се у време плача обично облачимо у врећу. Врећа означава порок и незнање, пошто се у врећу одлажу длаке јарчева, остављених са леве стране (в. Мт. 25; 33) и младог јарца који се пушта у пустињу (в. 3. Мојс. 16; 10).

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.