ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 61
(1) За крај, за Идитуна, псалам Давидов
 
Садржај
 
Идитун је био један од началника хора у (јерусалимском) Божијем храму. Кад је пао у грех, добио је од Давида овај псалам у којем га он призива на пређашњу врлину. Давид, међутим, у овом псалму пророкује и о будућем избављењу васцелог људског рода посредством Спаситељевог домостроја, као и о свргавању духовних непријатеља. Осим тога, помињући суд Божији, саветује својим људима да се одврате од порока.
(2) Зар се неће Богу повиновати душа моја? Повинуј се Господу, душо моја, иако си се поколебала и пала из оног стања, до којег те уздигла врлина. Он (Господ) ће те заштитити и спасти од још већих колебања.
(3) Јер је Он Бог мој. Он ће ономе, који трпи ваше увреде, подарити спасење, и несумњиво ће га избавити од ваше злобе.
(А) Докле ћете се наслањати на човека? Прекорева непријатељске силе зато што нападају на човечију природу, која се приклања злу и по природној слабости бива слична зиду накривљеном, готовом да падне, и огради поткопаној.
(5) Част моју намерише одбацити. Готово да су нас лишили и самог разума, кад су нам предложили да се клањамо дрвету и камену, тако да се и о нама могло рећи: Човек у части будући не разумеде (Пс. 48; 13). Такви су, душо, твоји непријатељи; ти се, међутим, потчини Богу. Затим додаје: Од Њега се надам и томе самом; тј. да ћу уз Његову помоћ задобити спасење, и да Он неће допустити да постанем одметник и бегунац, или да тражим друго господарство над собом. Наиме, и спасење и помоћ очекујем зато, што се у Њега уздам. Трчаху у жеђи (жудњи).[1] Тим путем су, каже, трчале противничке силе, жеднећи (жудећи) да ме лише части. Устима својим благосиљаху а срцем својим проклињаху. Говори то стога што нас демони, наговарајући нас на оно што је пријатно, на тај начин чине чедима проклетства.
(6) Богу се повинуј, душо моја. Поново се обраћа души, подстичући је да буде потчињена Богу. Показује снагу искушења, и говори оно што каже и апостол: Бог вас неће пустити да се искушавате већма него што можете (1. Кор. 10; 13).
(8) У Богује спасење моје и слава моја. На њега полажем наду у спасење и славу, тј. Он ће ме и спасти и прославити, јер ће ме учинити победником над непријатељима.
(9) Уздајте се у Њега сав саборе народа. Приуготовивши пут ка покајању, призива (на покајање) и остале, и истовремено пророкује о призивању свих незнабожаца. Излијте пред Њим срца ваша, и тиме као да каже: не приступајте Му дволичног срца, него онако, као што је и написано: Љуби Господа Бога својега свим срцем својим и свим умом својим (Мт. 22; 37).
(10) Сујетни су синови човечији. Знајући да ће сви примити еванђелски призив, назива несретнима неверујуће, а посебно јеврејске старешине који су били лажни (лажљиви) јер су одбацили истину и били неправедни, не само у мерилима и теразијама, него су и сабирали ради сујете. Наиме, уистину је била сујетна њихова злонамерност против Спаситеља.
(11) Не надајте се у неправду, и за отмицом не жудите. Каже то стога, што су против Њега смишљали зло из користољубља, надајући се да ће им народ за то, према Закону, принети дарове.
(12) Једном говораше Бог, ово двоје чух: да је моћ Божија. Бог је објавио реч о суду, и ово двоје чух: као прво, да ће гневом узвратити онима, који због мноштва грехова заслужују гнев, а као друго да ће подарити милост онима, који су се удостојили милости. Моћ означава гнев и строгост према онима, који су тога достојни.
 
Из Тумачења Јефимија Зигабена:
 
Овај псалам има натпис: за крај, јер се односи на коначне догађаје, односно, према Теодоритовим речима, на побожност коју су Макавеји показали у време цара Антиоха Епифана… Овај псалам садржи подстицај ка трпљењу искушења и ка уздању у Бога.
(1) Зар се неће Богу повиновати душа моја? Јер је у Њега спасење моје. Ове речи изговара у име збора побожних Макавеја, упућених управитељима и македонским царевима који су ратовали против јеврејског народа, настојећи да их удаље од закона Божијих и од отачких обичаја. Оне доликују и свим хришћанима, који се ревновањем на врлини уподобљују Макавејима.
(5) Част моју намерише одбацити. Већали су о томе да ме лише части. Моји непријатељи и прогонитељи намеравали су да из мене изгнају покорност и служење Богу и да ме потпуно обнаже, јер они чине моју част, пошто ћу се њима прославити и задобити поштовање (Теодоритово тумачење). Ако је за слугу част да служи овоземаљском цару и смртном господару, зар онда за смртног човека није далеко већа част да служи бесмртном и небеском Цару – Богу?
Трчаху у жеђи (жудњи). Непријатељи ми нису једноставно приступили него су журили са снажном жељом да се сукобе са мном, јер жеђ (жудња) означава велику жељу. Како о Макавејима пише Јосиф, цар Антиох је на све начине настојао да убеди Јевреје да одступе од закона и од отачких обичаја.
Устима својим благосиљаху, а срцима својим проклињаху. Антиох и његови дворјани хвалили су Јевреје и ласкали им, не би ли их тиме приклонили да одбаце Закон, док су их у својим срцима презирали. Јавно су им давали савете као браћа, а потајно су их оптуживали као непријатељи.
Јер је Он Бог мој и Спаситељ мој, заштитник мој, нећу се поколебати. Нећу, каже, од служења и покорности мом Богу, спаситељу, заштитнику и помоћнику прећи на служење и покорност земаљском цару, Антиоху.
(9) Уздајте се у Њега, сав саборе народа, излијте пред Њим срца ваша. Срцима се овде називају прозбе и молитве, као што Давид каже на другом месту: Излићу пред њиммолитву моју (Пс. 141; 2), јер искрена и чиста молитва мора бити упућена Богу из дубине срца. Излићу је рекао зато, што реч тече и излива се из уста. Ова изрека могла би се схватити и другачије, односно, посредством исповести излијте пред Бога скривене страсти свог срца.
Богатство ако тече, не прилагајте (му) срце. Ако богатство (које има особину течења и непостојаности) прелази од једног човека другом или од других прелази вама, не прилажите своја срца богатству у тој мери да према њему осетите пристрашће или да га пожелите.
(12) Јер ћеш Ти узвратити свакоме по делима његовим. Ти ћеш на будућем суду свакоме узвратити сагласно његовим добрим или рђавим делима, односно, оне који су творили добра дела и подвизавали се у врлини наградићеш вечним животом, а оне, који су чинили зло, казнићеш вечном казном.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. У српском преводу: Трчаху у лажи, прим. прев.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.