ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 36
Псалам Давидов
 
Садржај
 
Овај псалам у себи садржи учење упућено новом народу и савет да се уздржава од лукавих дела а да извршава дела добра, убеђујући их и у једно и у друго надом приуготовљеном за добре и казном каква очекује лукаве.
(1) Не поревнуј лукавима, нити завиди онима који чине безакоње. Саветује да се удаље од лукавства, обзнањујући да је крај лукавства – губитак сваког добра.
(3) И насели земљу, и наситићеш се богатством њеним. Земљом назива богонадахнуто Писмо, у којем је богатство светих, тј. обећања. Саветује да се непрестано и пажљиво изучавају божанствене речи, из жеље за оним добрима која су, према Писму, приуготовљена за свете.
(5) Откри Господу пут. свој и уздај се у Њега, и Он ће учинити. Отворено им каже да иду путем какав је Њему угодан.
(6) И извешће као светлост правду твоју, јер је познато да ће у будућем веку, као што је рекао Сам Господ, праведници засјати као сунце (Мт. 13; 43). Светлост правде је знање, будући да је правда мерило врлине.
И суд твој као подневље – значи да те сматра достојним светлости.
(7) Повинуј се Господу и моли Га усрдно. Он ће у будућем веку показати да си достојан светлости, а ти се овде повинуј. Не поревнуј успешноме на путу његовом. Не чуди се успеху безаконика и не узимај себи као пример благостање стечено безакоњем, не тражи у томе подстицај да и сам чиниш нешто слично. Ако безаконик и има у свему успеха, не потресај се због тога и не негодуј зато што лукави остају некажњени па чак и срећно живе, иако би неко требало да их казни.
(8) Престани од гнева и остави љутњу. Не гледај на њихово благостање, него ишчекуј крај и видећеш (њихову) пропаст. Гнев је жеља за кажњавањем, а кажњавање је плата за зло. Не ревнуј у лукавству. Несумњиво знај да су они, који су се успокојили божанственом надом, изабрали врлински живот, да га проводе у миру и спокојству и да се непрестано наслађују чистотом савести, док ће они, који се ослањају на привремено благостање, окусити брзу промену и бити препуштени забораву.
(10) Тражићеш место његово и нећеш наћи. То је слично реченоме: Безбожници ће бити искорењени (Јов 4; 7 – према Септуагинти).
(11) Уживаће у мноштву мира. Праведник се наслађује мноштвом мира и бестрашћем душе, уз истинско познање свега постојећег (суштог).
(12) Вреба грешник праведника. То се може односити и на ђавола. Псалмопојац тиме теши увређене, јер показује да безаконик јадикује и да се срди на оне, који су заволели спокојан живот. Међутим, праведни Судија се подсмева његовом подухвату, јер предвиђа његов скори крај.
(13) Господ му се подсмехује. Подсмехује се злим намерама грешника против праведника, знајући да је Он одредио дан кад ће једном доделити вечни живот, а другом – вечне муке.
(14) Мач потежу грешници, затегнуше лук cвoj…
(15) Мач њихов да уђе у срце њихово. Лукави демони су, каже, сами претрпели оно, што су намеравали да учине светима.
(16) Боље је мало у праведника, тј. и мала милост Господња узвишенија је од сваког световног богатства.
(18) Зна Господ путеве непорочних, тј. одобрава их и поштује. И наслеђе њихово биће до века, јер је наслеђе светих непропадљиво и вечно.
(19) Неће се постидети у злу времену. У време прогона и оскудице у учитељима, Сам Господ Својим Духом прехрањује оне који верују у Њега. Или: зло време је време гнева на безбожнике, кад ће једни осетити праведни суд Божији, а други примити славу, част, непропадљивост и вечни живот.
(21) Узајмљује грешник и не враћа. За доброчинства која му је учинио Господ, грешник не узвраћа благодарењем (захвалношћу). Праведник милује и даје. Узвраћа милосрђем и тиме подражава свог Владику.
(22) Јер који Њега благосиљају наследиће земљу. То је слично ономе, што је речено Аврааму: Благословићу оне који тебе благосиљају, и проклећу оне који тебе успроклињу (1. Мојс. 12; 3)
(23) Од Господа се управљају кораци човека. Господ одобрава његово прихватање делатног живота.
(24) Када падне, неће се разбити. Ако се праведнику и догоди да се спотакне у нечему безначајном, то му неће нашкодити, јер за свој ослонац има Бога.
(25) Не видех семе његово (тј. семе праведнога) да тражи хлеба. Под тим подразумева духовни хлеб, а то су божанствене речи.
(27) Веселићеш се у век века. И наследићеш, каже, вечна насеља.
(29) Праведни пак наследиће земљу. Често је помињао да се праведнима даје земља, убеђујући их тиме да је пожеле.
(30) Уста праведнога проучаваће премудрост. Било умом, било језиком, али свакако смо дужни да говоримо и да свуда са собом проносимо речи Божије, непрестано се подвизавајући у њиховом изучавању. Научивши се да тако поступа, подвижник врлине живи неустрашиво и непоколебиво, надвладавајући оне који покушавају да га сруше. Псалмопојац је то рекао и у првом псалму: Него је у закону Господњем воља његова, и у закону Његовом поучава седан и ноћ (ст. 2).
И језик његов говориће суд (прави), односно, то није судско правосуђе, него онај суд који се пројављује у непогрешивом и здравом расуђивању.
(31) Закон Бога његовог у срцу је његовом, и неће се спотаћи кораци његови.
(32) Вреба грешник праведног (33) али Га Господ неће оставити. На различите начине изражава једно исто, да би се оно, што је више пута изучено, дуже очувало у памћењу. Каже да Господ неће презрети праведника кад лукави буду смишљали зло против њега и да неће допустити кад се (лукави) одваже на нешто слично, него да ће учинити да праведник избегне замке. Такво промишљање Авраам је видео над собом оба пута кад је Сара била отета; упознао га је (то промишљање) и Исаак, будући изложен истој опасности, а упознао га је и Јаков, када су му позавидели брат и таст; упознао га је и Јосиф, кад су се против њега наоружале завист и клевета. Да ли је потребно да све њих набројимо? Знатижељнима неће бити тешко нити да прикупе примере у Старом, нити да их запазе (примере) у Новом Завету.
(33) Нити ћe Га осудити када буде судио, тј. у време суда над њим.
(34) Када пропадају Грешници, видећеш. Видећеш, каже, да су грешници истребљени.
(35) Видех безбожника Где се уздиже, и надима се као кедри Ливански. Према реченоме: Наш живот на земљи је сенка (Јов 8; 9 према Септуагинти).
(36) И прођох, u Гле, не беше Га. Видевши како лукави живе у благостању, размишљао сам како то може бити. А затим, размишљајући о томе и постављајући себи то исто питање и други пут, нисам више могао да их видим: нисам био у стању чак ни да нађем место на којем би они стајали.
(37) Чувај безазленост u гледај правоту, јер има останка човеку мирном. Нека те и кажњавање лукавих, и останак или наслеђе добрих подстакне да се побринеш о простоти срца.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.