ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 42
Псалам Давидов, код Јевреја ненатписан
 
Садржај
 
И овај псалам има исти садржај као и претходни.
(1) Суди ми, Боже, и расуди. Поново приступају Израиљци, који траже спасење кроз Христа. Због тога је речено: (3) Пошаљи светлост Твоју и истину Твоју, јер је требало да их Христос уведе у Гору свету, тј. на небо и у вишње обитељи које се називају насељима, да их приведе духовном жртвенику. Требало је да Он орадости њихову младост (ст. 4). Младошћу се назива весеље, које обнавља њихову душу. Због тога и обећава да ће Му принети исповедање на Гуслама. Више пута смо тумачили да се под гуслама подразумева тело.
 
Тумачење Јефимија Зигабена:
 
Према мишљењу Теодорита, Атанасија и Јевсевија, овај псалам нема натпис зато што садржи исту мисао као и претходни, 41. псалам. Услед велике сличности с њим, представља се као његов део тако да онај, који поје или чита први (тј. 41. псалам), истовремено поје или чита и речи другог (42. псалма).
(1) Суди ми, Боже, тј. буди ми Судија, јер на овом месту ове речи имају такво значење.
(2) И расуди парбу моју од народа несветога. Расуди моју парбу с народом или суди на суду мом с народом несветим, или неправедним пред Богом. Несветима овде назива Вавилоњане.
Од човека неправедног и лукавог избави ме. Избави ме, Господе, од човека неправедног као од безаконика, и од човека лукавог, као од варалице, лажова и злобника. На то указује и молитва тројице младића, у којој они кажу: “Предао си нас цару неправеднијем и злобнијем од свих на земљи.” Овај псалам Вавилоњане понекад оптужује у множини а понекад у једнини, јер су они живели у злоби и лукавству, како сви заједно, тако и сваки од њих појединачно. Уосталом, под несветим народом можеш подразумевати и демоне, а под неправедним и лукавим човеком – ђавола. По својим страстима и сластољубљу, ђаво се не разликује од човека: и он воли лепа тела, као што их воли и телесни (плотски) човек, и он се ваља у страстима, као што се у њима ваља и острашћен човек.
(2) Јер си Ти, Боже, утврђење моје; зашто си ме одбацио? И зашто сетујући ходим, када ме тлачи непријатељ? “Ти си, Господе, моја снага и моје утврђење. Зашто си ме предао у ропство мојим непријатељима, Вавилоњанима, кад сам ја Твој слуга а Вавилоњани Твоји непријатељи? Ја тугујући (сетујући) ходим, док се мој непријатељ радује и вређа ме зато, што сам Твој слуга.” И то говори поробљени народ, не зато што оптужује или негодује, него желећи да још више умилостиви Бога.
(3) Пошаљи светлост Твоју и истину Твоју. Под светлошћу и истином у вишем смислу овде треба подразумевати Христа, као што је и Он Сам о Себи рекао: Ја сам Светлост свету (Јн. 8; 12), а такође и: Ја сам Истина u Живот (Јн. 14; 6). Како претпоставља Теодорит, у дословном смислу поробљени народ светлошћу и истином назива Божију посету и јављање; дајући души светлост радости, (то јављање) развејава таму туге и жалости, док се истином назива истинска помоћ Божија.
Оне ме упутише и одведоше на гору свету Твоју. Овде је, према речима божанственог Кирила и Теодорита, измењено време: уместо да говори у будућем времену,тј. “упутиће ме и одвешће ме”,рекао је то у прошлом, тј. упутише ме и одведоше. Оне, тј. Твоја светлост и истина, Господе, упутиће ме и одвести на Твоју свету гору, односно на Сион, и у насеља твоја, тј. у божанствени јерусалимски храм. У вишем смислу, Христос ће верујућима указати на пут који води на Сион и у насеља небеска, јер је Он Сам рекао: Ја сам Пут (Јн. 14; 6).
И ући ћу ка жртвенику Божијем, Богу који орадошћује младост моју. Ући ћу, каже, у храм Божији, у којем се налази жртвеник, и тамо ћу принети жртву Богу. Речи: Богу који орадошћује младост моју изговара у име оних младића који су се родили у вавилонском ропству. Будући да су били млади, њима је допуштено да се врате у Јерусалим, док су њихови родитељи умрли у ропству и нису успели да се врате, пошто је ропство потрајало седамдесет година. Можда под младошћу подразумева и младост усрдности (ревности), јер су били млади по усрдности с којом су служили Богу. У вишем значењу, а према речима божанственог Кирила, младост значи препорођење у светом крштењу и одбацивање старог човека.
Исповедићу Те и хвалити на Гуслама, Боже, Боже мој. “Ја ћу”, каже поробљени народ, “у Јерусалиму поново доспети у своје првобитно стање.” Он је то стање изобразио гуслама, јер ће (народ) благодарити Богу игром и музичким инструментима, који су у време вавилонског ропства висили на врбама (в. Пс. 136). У вишем смислу, гусле означавају делатну врлину, као што се каже у 2. стиху 32. псалма: Исповедајте u хвалите Господа Гуслама.
 
 

 
 

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.