ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 63
(1) За крај. Псалам Давидов
 
Садржај
 
Давид је овај псалам испевао у име светих апостола, који се моле за избављење од непријатеља еванђелске проповеди и јасно изображава оно, што су апостолима припремиле јеврејске старешине, као и то што су они, тј. поменуте старешине, претрпели због безбожништва према Христу.
(2) Услиши, Господе, глас мој када Ти се молим. Прими мољење моје, Владико, и укрепи мој ум, да ме не би уплашили непријатељски напади. Од страха непријатеља избави душу моју. То је слично ономе, што је речено: И сада, Господе, погледај на њихове претње и дај слугама Твојим да са сваком смелошћу Говоре реч Твоју (Дела ап. 4; 29).
(4) Наоштрише као мач језике своје. Каже то стога што су Јевреји, хулећи на Исуса, запретили апостолима: забранили смо вам да говорите о овом Имену (в. Дела ап. 4; 17). Затегнуше лук свој, ствар горку. Смртоносне речи њихових уста пореди са стрелама избаченим из лука. Зар њихова уверења да Исус није Бог нису била смртоносна? Изненада стрељају у њега u не плаше се. Скривени у заседи, изненада нападају, не плашећи се Бога Који их посматра.
(6) Утврдише себи реч злу. Утврдише да Господ није васкрсао из мртвих. Казиваху да сакрију замку. Смишљали су све начине како да проповеднике еванђелских догми потајно убију. Рекоше: Ко ће их видети? Све су то чинили мислећи да их Бог неће казнити због таквог безбожништва.
(7) Приступи човек, и срце дубоко. Безаконици нису престајали да смишљају зло против Господа, јер то значе речи: Испитиваше безакоње. Међутим, човек Божији, саветован разумом (јер то значе речи срце дубоко) и као онај који је правилно схватио тајинство, достојним псалмопојањима велича Бога, према ономе што је речено на другом месту: Узносићу Те, Боже мој, Царе мој (Пс. 144; 1).
(8) Стрела дечија посташе ударци њихови. Говорећи о њиховом преузношењу пред светим проповедницима, описује и њихов пад.
(10) И уплаши се сваки човек. Ко се не би уплашио, видевши да је Бог погледао на безбожнике?
(11) Узвеселиће се праведник у Господу, и уздаће се у Њега. Ревносни извршиоци божанствених закона, испунивши се радошћу по преимућству, утврђују се у уздању у Бога. И похвалиће се сви прави срцем, и задобиће добру славу код људи они што стреме Богу и не пристају да корачају изван правог пута.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.